Ads

Digital clock

jom kita kawan

Friday, May 15, 2015

Anda Tanya Doktor Jawab Soalan kesihatan 21-30


Terima Kasih Allah... 


Assalamualaikum sahabat...


Hari tu ida ada share pasal soalan2 kesihatan yang telah ditanya oleh kawan dan dijawab oleh doktor2.

dan ada 1 kelas bersama Dr.Zubaidi..

kalau sape2 yang terlepas nak baca soalan2 tersebut.boleh refer kt sini yer ;)




Dan hari ni ida nk share lagi soalan 21-30..sorry sangat2 sebab ida sibuk sangat2 dengan audit..bermacam2 audit nak kena hadapi..hihihihi 

so selamat ulangkaji..kalau ada apa2 persoalan yang bermain di fikiran,boleh jer drop kt comment nanti ida akan panjangkan pada doktor2 yang ada kat dalam group kami tu..




SOALAN KESIHATAN 21
SINDROM VOMIT

QR21: Salam dr. Ada x penyakit sindrom vomiting? Ank sy sejak dr umur 6 thn, kerap kali vomited tanpa hg warded.

A21: bila muntah tu selalu lepas makan ke....atau tak makan muntah ke?Berapa kerap muntah tu?Ada demam?Cirit birti atau sembelit?Setahu saya tak ada sindrom vomiting
Kadang2 vomiting boleh menandangkan saluran sistem penghadaman tak sempurna

SOALAN KESIHATAN 22
KESAN UBAT

Q:Pelangi hijrah
Q.As salam,sy nak tanya nie,adakah kesan daripada pengambilan suppliment...contohnya seperti supliment untuk rawat kulit,untuk hilangkan parut ke


A: drshahrul
Setiap ubat @ bahan @ makanan @ minuman yg kita ambil boleh ade kesan sampingan jika tubuh kita alah dgn bahan tersebut @ kita ambil dlm kuantiti yg banyak. Begitu juga supplement & ubat2. Kesan sampingan bergantung kepada supplement tersebut. Sy hanya sebut secara general. U all kena tanya sendiri pd penjual supplement tersebut apa kesan sampingannya. Jika penjual kata tiada kesan sampingan, maknanya si penjual tidak amanah @ kurang pengetahuan tentang produk jualannya.

SOALAN KESIHATAN 23


SOALAN KESIHATAN 24
SAKIT TUMIT
Q24. Apa sebab tumit selalu rase ngilu terutama bangun dari tidur? Kedua-dua belah kaki.

Q 24 Itu biasanya di sebabkan calcaneal spur, untuk supaya tidak sakit sangat kena pakai kasut yang lembut tapaknya dan di rumah kena sentiasa pakai slipper yang tebal. Insyaa Allah sakit akan kurang

SOALAN KESIHATAN 25
AIR LEBIH DALAM BADAN

Q25:Overweight: Didapati Ow disebabkn air yg berlebihan dlm badan... atau gemuk air...BMI 30. apa rawatan yg bsesuaian di samping diet yg berterusan? tq

A25: Overweight di sebabkan tisu lemak yang berlebihan sebenarnya, jadi untuk kurangkan berat kita kena kurangkan makan karbohidrat dan exercise supaya badan kita akan pecahkan lemak untuk membekalkan tenaga. Kata kita hanya kurangkan karbohidrat dan tidak exercise badan kita akan pecahkan protein kerana ia lebih mudahUntuk senang kalau kita makan satu pinggan, suku nasi, suku lagi protein dan setengah pinggan sayur

SOALAN KESIHATAN 26
BRAIN DEAD
Q26: Berkenaan life support dlm kes brain dead dan bergantung kepada mesin sahaja. Apa kaedah terbaik menurut syarak?

A26: Masya Allah, harap ada yang arif menjawabnya
Peraturan di hospital bergantung pada waris, bila waris kata off baru akan di off kan. Doktor hanya akan beritahu bila pesakit sudah brain death.Hospital akan tunggu sampai waris buat keputusan untuk off, mungkin boleh cari ustaz dan ceritakan situasinya untuk memberi nasihat pada waris


SOALAN KESIHATAN 27
KENCING TAK LAWAS

Q27. APA PENYEBAB KENCING TAK LAWAS UNTUK LELAKI DEWASA... DAN MCM MANA UNTUK MERAWAT NYA... DAN OBAT APA YG MUJARAB UNTUK PENYAKIT KENCING TAK LAWAS NI...


SOALAN KESIHATAN 28
ASMA

Q28. Sy pengidap asma sejak kanak2 lg.masa zaman kanak2 dulu jika sy diserang asma akan disusuli dgn demam skali.jd tempoh utk sembuh itu kadang2 hampir seminggu.bile meningkt dewasa serangan asma itu semakin berkurang dan biasa berlaku sekali @ 2 kali sahaja setahun.walaupun jarang berlaku bile terkena mmg sgt2 tersiksa.sy tidak menggunakan ubat sedut mcm pengidap asma yg lain dan biasa doktor hanya memberi ubat pil dan ubat batuk sahaja.soalan sy bila sy minta ubat Sedut mcm pesakit asma lain doktor tidak menyarankan berbuat demikian.kenape begitu.sy lihat ia lebih berkesan dan cepat sembuh berbanding dgn mkn ubat.
Sy juga tidak pernah merokok sepanjang hidup sy kerana penyakit sy ini.

SOALAN KESIHATAN 29
BUASIR
Q: Ank sy berumur 13 tahun kena buasir...apakah penyebab utama buasir...cara nk elakkan buasir....

A: Penyebab utama buasir ialah sembelit dan kerap cirit, suka menjerit, banyak mengangkat benda berat dan apa jua aktiviti yang meningkatkan tekanan dalam abdomen dengan tinggi





Soalan Terkumpul

‍‌‌‌‌‍‍‍‌‌Q Syahrizul

Q, for prolapsed disc, L4, L5 and S1, apakah rawatan lain selain conservative operation? ‌‌‍‌‍‍‌

Q Din Jamal

PROSTAT BENGKAK
Q; Doktor..ada tak kesan sampingan jika makan ubat bengkak prostat?Apa yg mnyebabkn klenjar prostat bengkak?Tkasih


🆕2⃣2⃣Fadzli ABM

Q..saya ada seorang sepupu yang dikhabarkan langsung tidak datang haid.

🆕2⃣3⃣ lailatulqadar

Q.assalamualaikum.ank sya 18thn demam.doc ambil drh tiada denggi.tapi doc britahu darah rendah 17.8.nk tya apa punca tekanan darah rendah.apa rwtan uh d perlukan. ank larat nk bangun.kami minggu cuti sekolah satu keluarga demam



1 comment:

  1. PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

    We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

    We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
    Lady doctor
    MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
    Possess valid Annual Practicing Certificate
    Registered with Malaysia Medical Council
    Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
    Attended an Obstetric Life Saving Skill
    Attended A Neonatal Resuscitation Program
    Working hours negotiable with minimum on-call
    Very attractive salary

    Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

    Clinic information:-

    PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
    NO. 12 JALAN SL 1/13
    BANDAR SUNGAI LONG
    43000 KAJANG
    SELANGOR
    TEL / FAX: 03-90114833

    ReplyDelete