Ads

Digital clock

jom kita kawan

Friday, May 29, 2015

Ulangkaji Kencing Manis

Q🅱6⃣
Assalam Dr.,Apa penyebab kencing tak lawas lelaki dewasa ye...ada tak petua untuk mengelakkannya?
Bergantung kepada umur, biasanya cuba minum banyak air dulu kalau tidak disertai dengan sakit masa kencing
kencing tak lawas bagi kaum lelaki mencapai certain umur mmg standard kan doc?
Iye, biasanya bila mencapai umur 60 tahun disebabkan pembesaran kelenjar prostate
Boleh dengan makan ubat atau operation
ade supplement utk hindar pnyakit tu tak?

Q🅱4⃣
Assalam....doktor,klau tonsil dua2 dah dibuang tapi kadang2 tekak masih ada rasa sakit tu kenapa ye?n cane kita nak hilangkan rasa sakit tu...
Itu disebabkan pharyngitis inflammation di kerongkong yang agen penyebabnya ialah virus
Minum air yang banyak dan makan lozenges. Kalau susah nak makan, makanlah ais krim


Dah 3 minggu berturut pinggang sblh kiri sakit. Minggu pertama dok bgi antibiotik, x baik gak. Minggu kedua stop antibiotik , minum air cuci kencing. 2 minggu berturut, kencing kotor, ada bintik darah. Minggu ketiga, doktor nasihatkn p x ray. 7 mei cek darah. 16 jun cek doktor.

Complicated ni, doktor ada culture air kencing untuk bacteria ke sebelum bagi antibiotik. Mungkin bacteria tu resistance dengan antibiotik itu yang menyebabkan jangkitan tidak baik
Mungkin juga ada batu karang yang menyebabkan jangkitan tak boleh resolve

Pertama kali jumpa doktor, cek kencing, ada bintik2 merah. Jangkitan kuman katanye. Cek darah utk kencing manis. 6.5. Tu lh dok bgi antibiotik. Habis ubat, x baik gak. P jumpa lgi, berhenti antibiotik. Cek kencing, ada lgi bintik merah. Katanye kencing kotor. Bgi ubat mcm eno utk cuci kencing. Minggu ke 3. Sakit x baik. Nasiht p xray. Dah pun. 7 mei hru ambil darah d lengan lk. 16 jun baru jumpa doktor utk tahu keputusan. 

Sementara menunggu result, blh dok syorkn ape ubat ke makanan ke utk kurangkn sakit. Sejujurnye, umi tension gak ni, risau sakit lain yg timbul. Pinggang kiri msh sakit. Kencing 3 4 kali waktu mlm. Kurang minum tpi kencing mcm buka air paip, byk skali. Kencing x lawas lgi. Kwn2 britau simtem gini kencing manis. Lgi buat umi risau. Alhamdulillah, Arwah mak n abah xde sejarah kencing manis, cuma darah ti ggi je. 
Minum kurang, tpi kencing byk kali. Kekadang x sempat buka seluar dah terkencing. Dh crita pd doktor tpi tuu lh, harus tunggu result dulu. Dn juga buku lali sblh kanan agak bengkak sikit dri kiri. Ada luka betuk bulat d tepi buku lali, mmg gatal sekali, garu hge kudis. Tpi dok bgi ubat krim. Kering tpi gatal gak. Tu yg tergaru2.Doktor kata kuman dh masuk dri luka tu. Tu yg serang pinggang kiri ni. Setiap kali umi garu mana2 anggota badan, cepat jadi kudis.

Kalau lihat ujian kencing manis 6.5 mmol/l tu sebelum atau sesudah sarapan. Kalau sebelum sarapan memang kencing manis tu
Cuma mkn ubat darah tinggi aje. Berat bdn bertambah 3 kg dlm masa seminggu. Doktor, benar ke peria membantu utk pesakit kencing manis. Nk tunggu result lama lgi. Harus ambil darah 7 mei ni. X sabar nk tau result xray dn darah. Tensen gak ni bila dok sebut pasal kencing manis. Umi mmg kuat mkn akhir2 ni.
Umur umi nk masuk 56 julai ni. Lgi risau
Kurangkan makan karbohidrat dan lebihkan sayur, cuba cek darah untuk kencing manis sebelum sarapan, tak perlu tunggu hingga 7 mei

Dokte..apa makanan yg bgos utk bg sistem pghadaman bjalan lancar
Vitagen tu ok ke sbb hrtu ada jmp ni tertampal kt klinik pakar kanak2 psl kandungan gula dalam vitagen
Tak tahulah pula banyak gula...kalau vitagen less sugar dan yakult camna
Tu vitagen la tu doc seiji.. Yakult xtau.. Sy pun hrtu sll jg bg anak vitagen.. Kekadang yakult

Slm...sy ade soaln nk tnya...setakat nie ade x ubt utk org kena kecing manis?
Memang sekarang orang kena kencing manis kena makan ubat, ubat bertindak di dua tempat, satu di pancreas dengan merangsang nya untuk membentuk lebih banyak insulin dan dua di sel dimana ia menyebabkan reseptor insulin menjadi bertambah sensitif yang seterusnya akan menambah jumlah glukos yang masuki sel

Selain mkn ubat, ada cara lain utk mengubati kencing manis. 

Tetapi yang lebih penting ialah jaga makan. Kalau kita boleh kontrol paras gula dengan modifikasi cara pemakanan, then tak perlu makan ubat kencing manis

Maksud dok, amalkn minum air suam sntiasa n kurangkn mkn nasi dn bykn sayuran hijau. Buah ape yg msh blh dmkn?
Buah betik, pisang, tembikai masih boleh tapi sepotong kecil. Iye, ikut cara pemakanan orang denmark, suku pinggan karbohidrat, suku pinggan daging atau ikan dan setengah pinggan sayur
Ok. Tq Dok. InSyaaALLAH. Umi akn ikut nasihat dok tu. Mudahan djauhkn Umi dri penyakit yg memudaratkn diri Umi. 

Hbs npe smpai kena potong yg kena penyakit kencing mnis ...?klu xpotong x leh ker?
Mak sy ada kencinf manis gak dl.. Alhamdulillah skrg dh undercontroll lps ikhtiar berubat scr tradisional. Skrg ni dh x mkn apa2 ubat.. Just kontrol makan je

Kena potong sebab kencing manis tak kontrol yang menyebabkan sistem pertahanan badan lemah dan susah untuk mengawal jangkitan kuman hingga ke tulang
Dok, betul ke peria tu dpt membantu pesakit kencing manis

Iye, peria katak, kajian sedang dijalankan dan menunjukkan kesan positif pada paras gula dalam darah

Bhya jgk penyakit nie leh hilang upaya...

Kalau dikawal dengan elok insyaa Allah okay, macam orang normal tapi biasanya kita tak tahan bila tengok makanan
Mmg tepat kata dok tu, mmg umi suka mkn. Satu dugaan besar gak utk umi harus tolak tepi mknan yg sodap2 tu


Penyakit kencing manis tiada tahap, tetapi kencing kalau tiada dikawal boleh merosakkan target organ macam buah pinggang, sistem deria rasa, stroke, jantung dan mata
Tak perlu kunyah peria katak, hanya jaga makan dengan betul
Saya tak ada kepakaran apa apa, doktor cabuk biasa

Saya boleh setakat yang saya mampu tapi saya bukan pakar obstetric dan gynaecology
Sebab dlm penyakit kencing manis ni aliran darah ke kaki dah tak lancar mcm dulu. Jadi bila bagi antibiotik...antibiotik tidak seberapa berkesan untuk smpai ke kaki. Dgn kata lain....antibiotik tidak berapa effektif. Dan biasanya dipotong bila kaki terlampau teruk dan antibiotik tak mendatangkan kesan...daripada membiarkan kuman naik ke seluruh sistem badan lebih baik kaki tu dikorbankan

Tp ada cara baru tp kurang dipraktikaan atauvmasih peringkat awal....instead potong kaki....vascular surgeon akan baiki saluran darah tersebut dan rawatan antibiotikbditeruskan. Ada kes ia berkesan...tp mandangkan ia approach baru.....

Sekian wassalam

moga bermanfaat

2 comments: