Ads

Digital clock

jom kita kawan

Friday, May 29, 2015

Ulangkaji Soalan KesihatanTentang Bayi dan Anak


Doc,kanak2 autism ni mmg x boleh di ajar berdikari ye?
Insyaa Allah boleh, itu sebabnya perlu di diagnos awal. Kena hantar ke institusi khas untuk di ajar

Biasanya autism blh diagnose slps umur 2 thn.
Autism ni adalah satu spektrum penyakit dari mild ke severe.
Antara tanda2 awal :
1. No eye contact (mata dia yak mau tengok muka orang)
2. Tidak bertutur eg. tidak panggil mama atau lain2 perkataan yg dibuat oleh anak2 bwh 2 thn
3. Tidak sukabermain dgn orang lain
4. Jika lapar pun tak akan minta susu atau makanan
5. Suka menyorok di bwh meja/almari dlm jangjamasa panjang
6. Sgt sensitif dgn bunyi2 yg byk termasuk jika ada bbrp orang bercakap, bunyi dari TV, radio...dia akan tutup telinga
7. Anda rasakan anak anda berada dlm dunianya bersendiri dan anda tidak dpt menggapainya
8. Suka mengamuk, hentak2 kepala, rosakkan barangan sbb anak ini tidak dpt mengawal perasaan kecewa kerana tidak dpt berkomunikasi utk memperkatakan kehendak mereka kpd org lain
Ini mengenai autism sejenis penyakit pada kanak kanak. Diagnosis awal sangat penting untuk membantunya

Q🅱7⃣
Salam. Bayi usia 6 bulan, terhantuk kepala. Dia nak menangis. Muka kebiruan, pucat dan terkulai seketika. Dalam tempoh beberapa minit, kemudian dia jadi kurang bermaya dan letih.
Jika terjadi keadaan mcm sedemikian, apa patut saya buat.
Adakah ini masalah jantung atau paru-paru?Keadaan itu buat saya panik dan turut pucat. Jadi, kalau petua atau kaedah basahkan kepala dgn air, tepuk-tepuk blkg bayi atau bernafas ke mulut bayi, adakah itu dibolehkan?

Tepuk tepuk boleh, bernafas ke mulut bayi tak perlu le
Yang penting kalau kepala terhentak kena perhatikan selama 48 jam, pastikan tiada muntah atau asyik nak tidur dan kurang aktif, ini berkemungkinan ada pendarahan dalam otak
Bukan masalah jantung insyaa Allah, itu disebabkan menangis dan berhenti nafas itu yang menyebabkan biru dan pucat, hanya perhatikan bila dia mula bernafas keadaan akan pulih

QB8.. skrg byk d keluarkan produk yg boleh memutihkan seluruh badan . apakah selamat utk diambil? Tk

Maaf, ini diluar bidang saya


QB9 doctor, apakah simtom Kawasaki disease? anak 2.5 yrs old tak kebah demam, on off sejak 10 hari dulu, given antibiotic last 6days, but still on off, kulit jari kaki dan tangan mengelupas
Demam yang berpanjangan on off, lidah bibir merah, kelenjar lymph node membengkak begitu juga tangan dan kaki kalau tak silap

Q9SAYA ADA PULPITATION kadang kadang ketika solat terutama bila bersolat jemaah atau ketika org menunggu saya utk habiskan solat,bagaimana cara yg terbaik utk kurangkan pulpitation ni,terimakasih
Asalnya saya ada c.o.d..dan sudah beransur sembuh tetapi kesan dr cod tu saya merasa phobia hingga ada pulpitation..perkataan pulpitation ni pun saya dpt dr dr danial zainal abidin,tp saya tak blh sembang panjang dgn nya sbb org menunggu nya utk solat asar,jadi saya pandangan dan pendapat disini,
Palpitation dan coad memang berkaitan, harap bersabar mungkin apabila coad betul-betul sembuh dapat mengurangkan palpitation. 

Boleh saya tahu apa yang menyebabkan coad
Saya dpt ngan tiba tiba bila saya cuba mendalami ilmu agama ,saya sgt obses ngan kebersihan dan ibadah saya terganggu terutama solat,selepas jalani rawatan syifa ALHAMDULILLAH saya semakin yakin dan mula ada keyakinan diri ,tp mungkin terlalu phobia membuat saya ada pulpitation,,,

Cod pernah membuat saya dpt depression tp ALHAMDULILLAH dah semakin sembuh setelah saya selalu menyibukan diri menghadiri kelas kelas dan kuliah agama

tumpang tny cod 2 ape?
Obsessive compulsive disorder

Pulpitation tu ape ye? Maaf x tahu
Tak pernah check pula dan tak pergi jumpa dr atau pakar,saya buat apa yg dinasihati para perawat dan ustaz ustaz ja
Pulpitation tu degupan jantung yg sgt kuat,
Terlalu kuat sampai menyebabkan bacaan dlm solat terketar ketar

Compulsive obsessive disorder tergulung dalam behavioral disorder dan memang susah untuk dirawat kerana perlu kepada behavioral modification, saya fizza bersabar dan banyakkan konsentrasi ingat kepada Allah. Palpitation itu di sebabkan anxiety rentetan dari penyakit yang dihidapi

Q🅱1⃣1
Assalamualaikum doc. 
"Suami saya pernah kemalangan dan patah pinggang. Kecederaan melibatkan saraf. Dulu tak boleh bangun tapi sekarang boleh dengan bantuan tongkat cuma sekejap2 saja. Tak boleh jalan lama dan tak kuat tahan kencing. Mengikut doc mungkin kecederaannya kekal. Jadi, ada tak alternatif lain untuk sembuhkan suami saya samada ubat atau cara lain spt pembedahan"
Terima kasih.

Q🅱1⃣2Salam. Ketika berkumur dgn listerine misalnya, adakah membawa kesan yg merbahaya jika tertelan cecair tersebut?
Sekian dan terima kasih doktor.

Bila doktor pakar dah mengatakan kecederaan kekal pada saraf memang pada hukum biasa memang tak lagi dirawat, saya bole sarankan senaman untuk memperkuatkan otot bahagian belakang untuk nya berjalan dengan lebih lama
Insyaa Allah tidak

Q🅱1⃣3Assalammualaikum dan selamat sejahtera, saya ada 2 soalan tentang ulser di mulut / lidah.
1. Adakah jika ulser berlarutan & lambat sembuh itu petanda badan panas atau kurang minum air?
2. Adakah ulser di mulut boleh menyebabkan kanser mulut / lidah?
Terima kasih doc... ✌🏼

1. Penyebab ulcer mulut belum di ketahui dengan pasti 

2. Sebaliknya berlaku, jika ada ulcer yang melebih 1 bulan kena buat pemeriksaan untuk memastikan bukan cancer 


Q 🅱1⃣4 assalamualaikum doc. kenapa tiba2 mcm trcekik wslsupun tak makan atau minum. sekali sekala sj. syukran

Q🅱15
Assalamualaikum doc. Kebelakanganini, saya sering tersedak semasa tgh nyenyak tido. Boleh doc terangkan knp ye.. adakah cara utk mengatasinya?
Boleh jadi perkara biasa ini terjadi mungkin salah kordinasi telan air liur dan tarik nafas.Cuba tidur mengiring selain itu mohon ke hospital check vocal cord

Q🅱1⃣6
Assalam doc.....pesakit kncing mnis n buah pnggang bleh x mnum air pnas campur lemon.
Boleh puan/cik Iza, kalau kencing manis jangan bubuh gula, kalau sakit buah pinggang jangan banyak sangat takut fluid overload

Dr kamaludin.. bole x dr terangkan kat saya... kenapa sometimes dlm kes2 politrauma.. ada certain case yg develop hyperglisemia.. apa patofisiologinya yg mnjadikan dia hyperglisemia

Q🅱1⃣7
As slm doc..
Ibu sy selalu mengalami kebas2 pada kedua-dua tangan waktu pagi (bermula subuh - kul9) waktu itu beliau tidak blh bt ape2 kerja sbb x rs ape2. Adakah disebabkan saraf? Dlam kul9 tangan dia akn ok.
Umur 68tahun
jika tiada kencing manis mungkin di sebabkan rendah calcium, b1, b6 dan b12. Cuba ambil suplemen ini, di samping itu boleh rendam tangan dalam air yang suam semasa kebas

Trauma akan menyebabkan respon stress akut dan meningkatkan aktiviti simpatetik melalui aksis hypothalamus - pituitary-adrenal. Ini akan meningkatkan catecholamines dan cortisol dalam darah yang seterusnya mengganggu metabolisma glukos

Q🅱1⃣8Salam. Apa jadi kalau pesakit darah tinggi meninggalkan makan ubat hospital? Atau makan kadang-kadang?

Sangat merbahaya, takut rebound hypertension dan stroke

ASSALAMMUALAIKUM..blh tak saya nak tahu apa itu anxiety disorder? Dan siapa yg blh dpt penyakit ini dan apa pula rawatan terbaik.saya terdgr dr ceramah dr danial hari tu

Anxiety disorder merupakan penyakit psikiatri dan ada 2 jenis 

1. Anxiety neurosis 
2. Psychotic anxiety

🅱2⃣    Salam. Apakah kaitan jenis pemakanan dgn Blood Type? Adakah membawa kesan yg significant?
Tiada kaitan, kumpulan darah mengikut genetik keturunan


1)Doktor adakah warna mampu merangsang otak manusia?

Tak faham maksud soalan Aliza, tapi kalau Aliza memakai warna merah pasti akan merangsang otak orang lain
saya pernah membaca dari satu column mngenai merangsang minda utk kanak-kanak dgn mewarnai bilik tidur dgn penggunaan warna kuning.
Betul cik Aliza, salah satu cara untuk merangsang bayi ialah dengan meletakkan objek berbagai warna yang bergerak di hadapannya, ini akan mempercepatkan perkembangan motor dan mental bayi.
maknanya setiap warna ada function yg berbeza?
Ini mungkin orang yang praktis aura boleh jawab, pada saya setiap warna hanya merangsang otak di sebabkan kepelbagaian

🅱3⃣ Sy mengalami rasa panas dlm badan @ feverish jika mkn ikan pari. Bukan setiap kali makan tp ada beberapa kali mkn akan kena mcm tu. Tak kira apa jenis masakan. Adakah ini berkaitan mercury level pada ikan pari tu?

Sesuatu yang tidak dapat dimengertikan, mungkin pada ketika terjadinya tanda yang dinyatakan itu masakan mengandungi bahan tertentu seperti rempah-ratus yang menyebabkannya. 
Rasa panas yang disertai dengan reaksi kulit biasanya kerana alahan tetapi jika hanya rasa panas di sebabkan kekurangan air dalam badan

🅱4⃣   Slps klahiran anak sy yg ke4, sy dimaklumkn anak llaki sy ada G6PD... Sy sbenarnya x faham sgt apa tu G6Pd... dia bgtau anak sy x blh mkn bbrp jenis mknn trutama kcg parang... tmasuk thidu racun nyamuk, ubat gegat dan sebagainya... 
Apakah G6PD akn kekal selananya, atau blh hilang smasa usia smakin mningkat? kini umur anak sy 2th 1/2... tq

G6PD merupakan sejenis enzim yang mempertahankan sel darah merah dari oxidant stress. Ini bererti anak puan kekurangan enzim tersebut. Oleh kerana anak puan sudah berumur lebih 2 tahun boleh lah di check sekali lagi paras G6PD nya


ok tq doc KK... sy akn bw anak sy cek smula paras g6pdnya... andai kata paras enzimnya masih kurang, apakah ianya akn mdtgkn kesan x baik pd anak... dan apakah yg akn tjadi skiranya dia msih kkurgn enzim tsebut...

Kalau ianya masih kurang kena elakkan bahan dalam list yang di berikan oleh pihak hospital. Selagi tidak di dedahkan dengan bahan tersebut anak puan adalah seorang yang normal. Kekurangan enzim tersebut tidak akan mendatangkan kesan negatif pada anak puan kecuali apa diceritakan di atas

🅱5⃣Assalamualaikum.. doktor.. kakak ipar dah lebih 10 thn mengidap SLE.. apa sebenarnya punca penyakit ni.. dan adakah boleh sembuh sepenuhnya
Ni penyakit di mana antibody sendiri serang sistem badan kita sendiri. Penyakit ni so far boleh dicontrol, nak sembuh tu so far takde

🅱6⃣ Assalamualaikum doktor. Rakan sekerja saya disyaki mengidap anaemia. Dia perlu menambah darah secara kerap. Baru2 ni 8pain darah. Saya agak musykil, jenis penyakit apa anaemia ini? Apa punca dan rawatan terbaik? Dan rakan saya sehingga sekarang masih disyaki kerana mengalami simptom, tetapi belum disahkan.

Anaemia merupakan keadaan di mana seseorang itu akan mengalami kekurangan hb. Adalah sangat penting untuk mencari apa sebabnya hb menjadi rendah, selagi sebabnya tidak ditemui masalahnya tidak akan selesai.Biasanya kalau hb rendah...samaada 
1/dia ada pendarahan perut yg tidak sedar seperti ulcer perut

2/ jangkitan pun boleh kurangkan hb melalui suppresion penghasilan tulang di sum sum tulang

3/ samaada mmg ada penyakit darah yg related seperti thalasemia

4/ diet...khususnya org tua yg tak makan daging, atau kanak2 malnutrisi khususnya zat besi

5/ penyakit kronik juga boleh menyebabkan hb rendah juga seperti buah pinggang,Kalau u all tengok satu masalah ada 1001 sebab , sebab tu doktor akan tanya mcm2

Contohnya kalau dr tanya diet..kalau jawapan mmg tak makan daging, hah ni mmg kes kurang zat. Kalau dia makan ok je...dr akan proceed soalan lain.
Bila proceed soalan lain...rupa2nya pesakit selalu sakit perut jadi doktor akan suspect ini peptic ulcer. Tp katakan normal juga tiada sakit perut...dr akan proceed pd examination
Dalam examinatiin dr tu perhatikan mukanya mcm lain mcm, kwdua2 kaki bengkak...hah ni mesti masalah buang pinggang dah lama.
Katakan semua pun normal.....dr akan proceed pd lab investigation. 
Katakan dlm blood test diperhatikan sel darah merah, kuning, putih pun berkurang ini mungkin kanser kot....
Kalau blood test normal...dia buat teropong....buat teropong nmpk ulcer.
Hah...mcm tulah cara doktor berfikir....step by step mencari jawapan

Darah kuning tu apa?
Platelet
🅱7⃣  Pergelangan tgn kanan sakit. Doktor ckp ligament tear. Sampai skang masih sakit. Dh takde follow up dgn pakar. Genggam tgn pun akan rasa sakit pergelangan. Mcm mana nk buat??
Punca sakit bermula dgn bermain badminton dgn heavy punching bag execise.

Saya rasa bukan air tulang belakang tapi nak ambil sampel dari sum sum tulang, ini merupakan ujian sangat penting bagi kes ini
Tu kawasan yg sakit. Yg bertanda mcm panau tu kesan dpd injection apa ntah. Steroid kot. Dh 4 kali inject dlm pergelangan tgn. Tempat yg berbeza2.
Oo...betulakn....ligament strain ni. Rawatan adalah physioterapy yg palingbutama. Ada pernah pergi phsyiotherapy
Pernah buat xray...?
X ray dh buat. Physiotherapy pun dh buat. Tp physio buatkn tgn makin sakit. Terutama skali ultrasound. Rasa menyucuk2 kat dlm.
Mungkin kena cari second opinion sebab sendi pergelangan tangan kita terdiri dari banyak tulang kecil dan kadangkala jika ada yang patah susah untuk dilihat
Kena minta second opinion....sometimes ada fracture dr biasa tak nmpk. Tp pakar nmpk. Dan yg bagi syeroid ni dr biasa ke..dr tulang


🆕3⃣
Sakit kaki kt betis n tumit kaki..adakah ni d sebabkn berat badan meningkat @ terlalu lama berdiri..

Soalan: Apa tanda2 menghidap PCOS or cyst
Tanda tanda haid tak regular, lebih hormon lelaki menyebabkan tumbuh bulu, jerawat
Boleh tumbuh misai dan janggut, kalau rasa di perut mungkin kita boleh rasa ovari membesar di sebabkan banyak cysts.

Sekian.wassalam

sekadar perkongsian..
ida pengedar shaklee yang sah..
untuk supplement turunkan kadar kolestrol,kalsium,saraf,boleh pm ida yer 012-6818241
;)

No comments:

Post a Comment