Ads

Digital clock

jom kita kawan

Friday, May 29, 2015

Ulangkaji soalan kesihatan


Assalamualaikum  sahabat


QB7..salam doc..sy nk tny ape akn jd jika vp shunt trsumbat dlm kes hydrocefalus..?adakah mengantok,letih kesu,demam,skt telinga?
Apabila tersumbat akan muntah muntah dan sawan. Kalau mengantuk, letih lesu, demam dan sakit telinga kemungkinan ada jangkitan pada shunt


QB8.assalamualaikum, doktor. Pg td sy batuk dengan agak teruk.bile batuk turr terase mcm sakit n panas pada bahagian tulang belakang.terutamnya tulang belakang dekat dgn pinggang @ lumbar.sebelum nie xpernah rase begitu.bende nie berlaku masa pagi td.skrg batuk pun x rase mcm itu.adakh ini serius ker doc.bimbang juge

Susah untuk di kaitkan dengan masalah jantung jika di lihat dari paten sakit dan kelihatan seperti sakit otot dengan komponen anxiety. Svt biasanya apabila telah di periksa dan tiada masalah jantung biasanya okay dan tidak perlu rawatan

Rasanya tidak perlu ambil ubat penahan haid, islam telah memberi garis panduan bagi yang haidnya lama

Rasanya tak ada


Q🅱8⃣   Salam dua tahun lepas sya medical check ups dan doc kata jantung sya berdegup x sekata.....pastu dia suruh gi buat appointment kat mana ntah x ingat...tp sya x pegi.....alhamdullilah skrang ni xder apa2 masalah lg tp sya risau sbb kali saya tidur mengiring kiri waktu bangun mesti rasa sakit jantung....pastu lima minit jd elok balik.Sakit apa sebenar ni

Mungkin tuan ectopic beat, kena buat pemeriksaan untuk memastikan tiada masalah di jantung. Fenomena ini boleh juga berlaku pada keadaan yang tidak perlukan rawatan


Q9⃣   kalau manusia selalu bermurung sentiasa adakah akal fikiran nya akan mati? Maksudnye tidak berfungsi
Dah buat treatment dengan psikiatri ke? Kalau belum saya sarankan buat dulu dan cuba banyakkan baca Quran dan fikirkan maknanya dengan mendalam. Itu semua tanda kemurungan.
Fikiran tidak mati, kalau mati dia tidak akan murung


Assalamualaikum Dr..
bole saya thu ape itu penyakit hypothyroid dan ape kesannya?

Hypothyroidism akan menyebabkan kita jadi slow, dalam pergerakan dan berfikir, boleh jadi gemuk, dan bengkak menyeluruh

🅱1⃣1 ayah kpd sahabat saya kini berada di mekah ditahan di hospital kerana lung fibriosis. dah masuk 5 bulan disana. doktor tak bagi balik kerana takut complication akibat naik kapalterbang. adakah begitu skali serius the nature of the illness dan adakah kaedah rawatan alternatif utknya?

Lung fibrosis penyakit yang tak boleh di reverse, bermakna paru paru mengalami kerosakan kekal yang menjadikan kapasiti sapu paru rendah. Tak boleh naik kapal terbang sebab ada kalanya tekanan oksigen rendah di kapal terbang, kalau ini berlaku pesakit akan kekurangan oksigen yang sudah kurang di sebabkan kapasiti yang rendah tadi

🅱1⃣2doc, klu seorg tu brubah personaliti, kdg pemurung, rasa down etc n xlama tu dia menstruate, ni kira hormon xstabil kan doc? normal ke ni? kdg sy risau menjejaskn hubungan dgn sekeliling lg2 dgn org trsayang.. cz stiap bulan bila nk period je ada je yg xkena.. nk marah xtentu pasal n so on.. nk control xboleh cz adakala xdpt detect prubahan sikap ni sbb apa..tahu2 dtg bulan lepas tu.. mcm mana nk atasi perkara ni doc? kwn2 pun ramai bg nasihat pergi jumpa doktor cz diorng pun perasan prubahan ni.. pndangan doc? Tq.

Ini namanya premenstrual tension /syndrome. Setengah orang makan epo dan lega sikit

🅱1⃣3 kalau hari2 sering sakit kepala kenapa ya doc?

Kalau murung memang akan stress yang akan menyebabkan sakit kepala. Kalau makan terlampau sedikit pun boleh menyebabkan sakit kepala
Ialah, kena selalu sembang dengan orang biar ceria

🅱1⃣5Salam Doc..knape Budak kecil rambut dh tumbuh rmbut putih..adakah tu penyakit @ keturunan


Q0⃣3 Kenapa bila minum susu segar waktu malam sebelum tidur, bgn pagi perut meragam dan akan cirit birit. Cuma sementara dan selepas buang akan ok balik.

Sebab kita kekurangan lactase yang menghadamkan susu, kena latih usus untuk menghasilkan lactase dengan minum susu sedikit sedikit dan di tambah perlahan lahan

🅱1⃣   sya nk tya bagaimana nk keluarkan serangga seperti semut yg masuk ketelinga tanpa pergi keklinik.ank prempuan sya umur 16 thn yg. kena.nk g klinik kereta masuk workshop pula.

Bubuh je minyak bagi semut mati dan akan membusuk dan keluar bersama tahi telinga

🅱2⃣   doc nk tya ape kesan bila kafein berlebihan dalam bdn?

Kesan caffeine bdn lebih bertenaga, otak bergeliga, lebih focus.
Kalau terlalu lebih...boleh jadi irritable, pemarah, tak boleh tidur
Caffeine ni amik sekali esok hari mungkin perlu dos tinggi sikit
Kalau berhenti amik caffeine...ada kesan seperti to bw continue...anak meragam


Q09
Resdung.Bahayakah resdung doc?Apakah sentum resdung yg kritikal?Betul ke resdung ni adal ulat d muke ?Nmpak d youtube mcm2 cara kmpung buang resdung?Available ke cara mengasap muke tu ye?

Resdung tandanya selsema dan gatal hidung dan tiada ulat di hidung, ia merupakan penyakit alahan. Mungkin setengah mengatakan sinusitis juga resdung, ini merupakan jangkitan pada rongga udara di sekitar hidung. Kita akan rasa sakit di pipi atau dahi dan sumbat hidung bila kita kena sinusitis

Q10. Doc, member pid c5c6. Mkn ubt saraf n ubt thn sakit. Tp da 2 hari sakit tengkuk. Utk tndakan segera, ap perlu dia buat?

Bdnda ni melibatkan mekanikal....biasa dirawat secara paim control dan phsyiotherapy. Tp kalau mekanikal .... Means perlu operation. Tp operation ni bila perlu esp dlm keadaan sakit yg tak terkawap, kesan pd saraf sehingga lumpuh dan sebagainya

Q7. Doc, Mucoselvent ni ubat untuk apa..sbb ada kawan dia ada masalah paru2 dia ada kolestrol..pastu dia slalu autodown xley keja berat..pengsan.. demam dia x kebah dah dekat smggu.n mlm xley tdo.walaupn dh mkn ubat Mucoselvent tu...

Mucosolvent ubat batuk yang mencairkan kahak. Perlu pergi semula ke hospital untuk buat pemeriksaan semula. Tak boleh nak buat suggestion dengan tidak melihat pesakit

Doc Sentuh soal minuman sy nak tahu bagaimana dng amalan meminun kopi 3n1terutama mcm sybyg bekerja shift adakah bole bawa kesan jangka panjang.. dan adakah kopi yg doc boleh syorkan

Kopi 3in 1 ada banyak mengandungi gula dan creamer yang akan meningkatkan kolesterol dalam badan dan juga boleh menyebabkan kegemukan. Tiada kopi yang lebih baik, semuanya sama. Lebih baik banyakkan minum air jernih

Q🅱1⃣1assalamualaikum..mcm mna nk hilangkan rasa pening, loya, muntah, dan rasa letih utk isteri yg mengandung??

Aktifkan diri dan banyak bergerak, makan sikit sikit dan kerap


Q1⃣2Kebaikaan dan keburukan makan asam sewaktu mengndung. Patut dielakkan atau tak kesah ek.

Kalau jeruk yang di proses lebih baik di elakkan, kalau buah buahan fresh boleh je

Sekian.
Wassalam


No comments:

Post a Comment