Ads

Digital clock

jom kita kawan

Friday, May 15, 2015

PERMASALAHAN KESIHATAN MENYELURUH


Assalamualaikum semua..

kat sini ida kongsikan serba sedikit persoalan2 yang kawan2 tanya pada doktor yang bertugas kt group telegram.

kalau ada persoalan yang korang nak tanya pun boleh,pm or comment je..nanti ida tolong panjangkan persoalan korang pada doktor yang ada dalam bilik tu.
selamat membaca
;)

🆕1⃣  soalam saya...anak saya sllu gatal2..smpi luka2 sbb digaru..ada apa2 jenis krim yg bole doktor sarankan...anak umur 8thn..berat 40kg..
Terima ksih...😊😊
Boleh guna mild steroid, macam hydrocortisone cream

🆕3⃣
salam dr..saya dah lama kena gastrik..mcam2 ubat dr dah bagi..skarang xboleh makan mkanan keras..contoh nasi..rasa pedih.sakit..adakah penyakit ni dah making teruk..?

🆕4⃣
Assalam.Dr saya nak tanya adakah cara atau apa cara senaman yg boleh merawat rabun mata dan silau
Kena makan sikit sikit dan kerap, insyaa Allah
Hanya boleh di betulkan dengan memakai cermin mata, atau pembedahan lasik

🆕5⃣
Asslm Dr, Ubat titik dalam mata tu....klau dh buka boleh guna brp lama ye?simpan dlm peti ais boleh thn lama x?😊
Kena buang selepas 2 minggu, kalau simpan dalam peti ais pun kena buang selepas 2 minggu

🆕6⃣ 
Assalamualaikum doc...saya nk tyala..ank saya berusia setahun..tp dia xbyk buang air kecil..kdg2 dr pg mndi smpi ptg..skali je..klu mlm pun kdg2 skali...pampers jarang penuh..ada apa2 effect x doc...trma ksih...😊😊

🆕7⃣
Assalamualaikum.
Boleh ke orang mengandung trimister pertama minum air kelapa muda? Ada tak memberi kesan apa-apa kepada kandungan?.
Terima kasih.

Wa alaikum salam, cuba perhatikan samada air kencingnya pekat dan berwarna seperti air teh, jika warnanya sedemikian kemungkinannya dia tak cukup minum
Boleh dan insyaa Allah tiada kesan apa apa
Kalau warna air kencing okay  tak ada darah, saya rasa tak ada masalah.


Kalau tak makan tapi minum susu okay je, anak saya yang sulung minum susu je hingga berumur 4 tahun

🆕9⃣   tak lama lg nk puasa,utk org yg ada gastrik,bagaiamana utk kawal sakit gastrik tu?


Sekarang ni makan sikit sikit dan kerap
kenapa air kencing keruh? perlu risau tak
lately ni baru noticed
Cuba buat ujian air kencing, pastikan ia tidak mengandungi darah atau cuba minum lebih banyak air, ia menjadi clear atau tidak
lagi satu doc kalai x keberatan. sahabat saya sakit buah pinggang dan dia beritahu saya antara tanda2 kidney problem ni bila buang air kecil kita akan dapati air dalam toilet bowl tu berbuih
Bila air kencing berbuih ia menunjukkan air kencing tadi mengandungi protein. Protein akan banyak terbuang dan menjadi rendah dalam salur darah. Ini yang menyebabkan badan menjadi bengkak dan mata jadi sembab
Biasanya mkn novomin pastu minum air bikarbonat. Tak tahu pulak dari sudut medic mcm mana. Tp berdasarkn pengalaman mmg berkesan. Cuma novomin buatkan kita mengantuk. Mintak pendapat doc dlm hal ni.


Adakah merbahaya doktor? Bila berbuih setiap kali
Bila berbuih kena check sebab ia menunjukkan kencing mengandungi protein, bahaya atau tidak bergantung kepada penyebab protein keluar melalui kencing


Kolesterol memainkan peranan yang kecil sekali dalam meningkatkan kolesterol dalam darah
Kaedah diet yg saya faham, pagi makan banyak-banyak.

Tengahari, makan ala kadar.
Petang pun ala kadar.
Malam, sekadar biskut kering.

Untuk saya, pagi dan tengahari boleh buat. Cuma petang dan malam, tak menentu. Kadang makan terlampau.
Apa yg memainkan peranan besar doc? Cholesterol sy dah atas border ni...

Karbohidrat, ia akan merangsang hati untuk membentuk kolesterol

Assalam dr..anak saya ada pyakit kepala..macam kelemumur yg teruk..making lama making teruk dah penuh satu kpala..dr bg ubat shampor..tapi x ada kesan..mcamana tu..ada kah kena rujuk ke pakar kulit..
Sepatutnya pergi ke pakar kulit, mungkin anak pun ada seborrheic dermatitis



🆕9⃣x lama lg nk puasa,utk org yg ada gastrik,bagaiamana utk kawal sakit gastrik tu?
Sekarang ni makan sikit sikit dan kerap

🆕1⃣1 Zuraida Ismail
Assalamualaikum.. doktor.. saya nak tahu mengenai vaksin HPV.. kebaikan, keburukan, perlu/ tidak perlu

Hpv hanya untuk orang perempuan untuk mencegah kanser pangkal rahim, kebaikan nya dapat mengelak kanser pangkal rahim. Keburukan nya belum lagi established kerana ianya masih baru lagi

🆕1⃣2Asslamualaikum..selamat pagi semua..dr bagaimana nak hilangkan pnyakit badam..pada jari..dah pergi klinik..bg ubat sapu..xhilang..gatal..pedih..

Q🅱05
assalamualaikum.. doktor nak tahu apakah punca sukar menelan makanan... kerap juga terjadi...


Mungkin tekak terlampau kering atau kekurangan zat besi juga boleh menyebabkan susah untuk telan, cuba buat pemeriksaan
dah stahun kena penyakitni..gatal2..udang..sotong telor dah lama x makan.ubat makan..ubat sapu..x juga hilang..nak hilang kan penyakit ni...


 Q🅱14  selain tu kan doktor... rakan saya menderita cyst dengan fibroid serentak..  masing-masing  6 x 5cm besar... apa impak akan datang pada rakan... apakah boleh untuk mengandung... dah berbelas tahun kawin tak pernah mengandung walau sekali...



Bergantung pd pakar....rawatan berbeza pd saiz...ada yg boleh mengandung mxm biasa, ada just buang ketulan tu..ada buang semua uterus


🆕1⃣5
asssalamualaikum..
knapa isteri sy selalu skt perut semasa mengandung??


Saya rasa dia gastik pasal bila perut besar....kandungan menekan pd perut ....jadi acid mudah naik esophagus
Ada banyak sebab......tp benda ni kadamg2 biasa jiga.


🆕1⃣6
Assalamualaikum...doc..knp hidung kami suami isteri kdg2 kuar darah..sblh kanan shj..tibe2 kuar...trma ksih..


Pasal salur darah kat hidung mudah berdarah.Ini fenomena biasa kerana salur darah terletak di permukaan kulit di hidung



Cuba diet yang kurang cili, bawang, dan rempah. Semasa mengandung paristalsis urus menjadi lebih perlahan mungkin bahan ini merangsang dinding usus



Kalau keadaan teruk dan sangat gatal boleh cuba makan prednisolone atau betamethasone tapi perlu pengawasan dari doktor
Memang tak boleh hilang kecuali jika alah pada apa dan jauhkan diri darinya


Doc sya dnasihatkan utuk mrncang fmly
Sya x mau mkan ubat.
Nurse nasihat pasang IUD.
Ade kesan kah doc?
SBB sye sllu dgr org Pakai alat tu..then preggy ..alat mlekat kat Anak..byqngkan kalo mlekat d hidung r mata?..
Iud memang boleh mengandung tapi tak lah sampai melekat pada anak, biasanya doktor akan keluarkan iud tu.


Satu lagi komplikasi ialah jangkitan kuman pada pelvis disebabkan bendasing dalam badan

🆕1⃣7


Kalau saya makan udang atau ketam, saya alah. Bersin, rasa gatal muka.
Biasanya begitulah.

Ada kalanya, saya ok, tiada kegatalan.

Adakah alergik mcm tu? Kadang ok, kadang tak ok.
Kalau alahan setiap kali makan akan jadi gatal, kalau kadang jadi kadang tidak mungkin alah pada rempah ratus nya

🆕1⃣8
Salam doc..apakah tanda2 penyakit katarak dan apakah cara untuk cegah atau rawat
Tanda katarak pandangan di halang, cara merawat operate dan ganti kanta. Cara cegah, kontrol makan supaya jangan kencing manis, jangan selalu bubuh ubat mata yang ada steroid, elakkan kecederaan pada mata dan lain lain lagi



Q0⃣1Assalamualaikum..selamat pagi..Dr anak lelaki saya sering berak keluar darah..adakan buasir atau usus..sakitnya tidak..tapi darah keluar slepas najis..

Kena buat pemeriksaan, mungkin ada polyps, infestasi cacing pun boleh, umur anak berapa tahun
anak remaja..23thun..
Oh, besar kemungkinan buasir
lama2 dia pergi ke barah usus ke??
Biasanya tak lah sampai jadi kanser, sebabnya terjadinya kurang makan serat dan sembelit, kerap cirit, berpidato dengan bersemangat dan suka menjerit, mengangkat barang berat selalu
berpidato? mcamana kesannya?

Biasanya penceramah akan cakap dengan semangat dan menekan suara, ini akan meninggikan tekanan dalam perut seperti meneran

Q,2⃣   Doc, saya baca buku Eat Right for your Blood Type, saya dpt apa yg saya makan selama ni tidak sesuai dgn jenis darah 0 saya, adakah ini benar? Sebagai cth: saya tak makan daging lembu, lamb disebabkan ada allergic, tapi dlm senarai beneficial food yg terbaik adalah daging lembu, cth lain: saya gemar makan roti wholemeal dan cereal, tp ia dlm senarai food to be avoided, jd Doc, perlukan saya ikut senarai yg tertulis atau yg dinasihatkan?  Jzklh Doc 🌱🌱
Soalan ni pernah dah di tanyakan dan rasanya Dr Seiji dah jawab. Pada saya tiada kaitan langsung, tapi terpulang kalau nak ikut, hanya yang penting makan makanan yang seimbang, apa yang nak dimakan terpulang pada pilihan masing masing

Q0⃣3Adakah pengambilan whey protein akan menggemukkan? Sy dgr pegambilan whey protein baik utk merawat rasa sakit akibat aktiviti sukan. Betul ke?
Insyaa Allah, pengambilan protein tidak akan menggemukkan, tapi jika diambil dengan sangat berlebihan akan memberi tekanan pada buah pinggang. Sakit otot sebab bersukan rasanya akan lebih selesa jika mengambil b kompleks

Ooo... B complex elok utk org bersuka...Saya nak amalkan.

Dr. apa suplement utk org yg dah 50 series?
Kalau boleh semua nutrient yang ada dalam senarai
Selain itu b kompleks meningkatkan kadar metabolisme asas, selera makan juga bertambah, jika tidak kawal makan boleh bertambah gemuk

Q05... As salam dr. Utk pesakit slip disc yg baru melaluu prosedur injection... ada pantang larang tak?
Facet injection..*
Jangan angkat benda berat, kurangkan berdiri lama

[Cervical n lumbar spine was compressed L3/l4 n l4/l5 disc bulge
[C6 c7 dusc bulge
http://www.spine-health.com/video/facet-joint-injections-procedure-video

Oic... dari segi pemakanan... ada tak yg perlu pantang? 😁😁😁
Tak perlu pantang makan
B complex blh mengemuk kan??terima kasih dokter. Saya nak cuba makan b kompleks dan kawal nafsu makan sekali...

Q0⃣6-doctor nak tanya,adakah buah tembikai blh menyebabkan seseorg tu semput
Tidak, semput merupakan penyakit alahan keturunan. Kalau dah memang semput dan alah pada tembikai memang akan dapat semput setiap kali makan, tapi kalau kita tidak alah dengan tembikai kita tidak akan semput

Q0⃣7Dr, bdk klu kerap dmam, dlm sebln 2@ 3kali, apa mslhnya?
nsyaa Allah, nanti bila sistem immune berkembang dengan baik akan kurang demam. Kanak kanak akan kerap demam kembali bila ke tadika atau kakak dan abangnya ke tadika


Q0⃣8Doc.. Selain dari susu, makanan apa kah yang boleh menambahkan berat badan secara agresif?
I
Semua jenis karbohidrat

Q09. Dr..apa cara yg btl utk buat blood test di rumah? Guna test kit yg beli di farmasi. Cara mcm ni ok x: puasa waktu mlm n esok pg cek. Lps brekfes, tgu 2 jam n test lg sekali utk tgk sama ada blood glukos dh trn ke normal atau masih tinggi.
Kalau nak tahu kencing manis atau tidak, test sebelum sarapan dan kemudian 1 jam, dan 2 jam kemudian. Kalau nak tahu kontrol atau tidak kena test setiap kali sebelum makan


p/s:
ida jual shaklee tahu..ada untuk kolestrol,tingkatkan sistem imun anak2,buasir,masalah kulit,jerawat,jeragat..

sekarang kalau  hantar anak gi taska dah tak selalu demam..kalau dulu,dalam seminggu tu,sehari je boleh elok..ari2 lain,demam lah.selsema lah..

alhamdulillah omega&mealshake membantu tak berjangkit.

boleh pm ida jer yer kalau nak tahu lanjut
012-6818241

No comments:

Post a Comment