Ads

Digital clock

jom kita kawan

Monday, September 14, 2015

6 Tip Betis Kejang ketika hamil



Terima Kasih Allah... 

Assalamualaikum sahabat...

Korang sihat ke?hihihi macam jarang jer ida tanya khabar korang kan?
zalim sungguh hish..hish..hish..

Harini ida sebenarnya nak update blog pasal jerebu yang makin nazak dah ni,tapi tetiba teringat pulak pasal kawan tanya pengalaman preggy dulu..pernah cramp tak?

Kalau ida jawab tak pernah,memang tipu la..tapi awal2 hamil tu memang ida ada kena cramp ni..
tapi masa tu tak kenal shaklee lagi..
lepas kena crampt tu,teurs search kat internet dan jumpa macam2 supplement untuk elak cramp ni..
so ida try la OSTEMATRIX dari SHAKLEE tu..
Alhamdulillah xkena dah lepas consume..
Bukan la ida nak cakap ostem ni ubat tapi Alhamdulillah supplement ni banyak membantu..

Tak kira masa baring, duduk, tengah memandu mahu pun tengah jalan pun boleh krem..
sakit hanya Tuhan yang tahu...huhuhu

Kadang-kadang bila terjaga dari tidur malam-malam sampai terjerit-jerit kesakitan..
sambil kejut husband bgtw cramp,hanya mampu selawat dan berdoa jelah..
husband la urutkan kaki ni..itu dulu masa husband kerja sama..

sekarang kalau ada rezeki hamil dugaan jugak..buat ker mabuk,cramp,hubster plak tak ada di sisi,mahu menangis sorang2..kekeke

Bila search kat google katanya otot yang biasanya menegang ialah otot betis..



Beberapa teori tentang kekejangan betis berlaku semasa hamil: 
1. Kekurangan nutrien dan garam seperti kalsium atau magnesium dalam darah. Kekurangan ini berlaku kerana bayi anda mengambil apa yang diperlukannya daripada simpanan badan anda.
2. Uterus (rahim) anda yang semakin membesar memberi tekanan ke atas salur darah besar pada kaki anda. Ini, serta kesan daripada hormon kehamilan iaitu progesteron, boleh memberi kesan kepada otot kaki anda.


Kejang di kaki boleh dirawat dengan cara berikut :
1. Rendamkan kaki didalam air suam yang dicampur dengan garam. 
Dengan ini ia membantu melegakan kaki anda.
2. Minum air secukupnya setiap hari
3. Pakai stokin tebal sewaktu tidur bagi mengelakkan kaki dari sejuk. Kaki yang sejuk mudah mengalami kekejangan
4. Pakai seluar panjang sewaktu tidur
5. Sapu minyak panas pada betis untuk elak angin sejuk masuk
6. Lapik bantal di bawah/hujung kaki. 


Bagi cara pencegahan pula :
1. Elakkan dari berdiri atau duduk dengan kaki bersilang dalam masa yang lama
2. Lakukan senaman kaki atau senaman regangan setiap kali sebelum masuk tidur
3. Terdapat kajian menunjukkan pengambilan suplemen magnesium sebagai vitamin sampingan kepada multi vitamin sewaktu hamil boleh membantu sesetengah wanita yang menghadapi masalah kekejangan kaki.


p/s:
Pasni mommies sila amalkan tips-tips di atas tu.. harap-harap tak kena kejang la pasni.. sakit ohhh! huhuhu

nak contact Ida untuk consultation pun boleh

Noraida Omar
+6012 6818241

No comments:

Post a Comment