Ads

Digital clock

jom kita kawan

Tuesday, June 9, 2015

ulangkaji persoalan kesihatan telegram(UITO)

Assalamualaikum sahabat


Q: Apa pendapat doktor ttg rawatan bekam untuk wanita? Apakah kebaikan bekam kepada wanita?

A: Umum mengetahui yg wanita ni ada proses haid..org panggil darah kotor.
Adakah wanita selamat dari masalah darah tinggi..kolesterol..toksin dan sebagainya?
Tidak bukan..jadi kebaikan bekam adalah untuk rawatan dan penjagaan kesihatan untuk lelaki dan wanita.Klu kita lihat fisiologi haid dan bekam juga beza jauh.

Q: Assalam...doc ade kesan sampingan x andai kite amik prdck supliment tok trunkn berat badan?
A: Produk yang seperti itu kena tanya penjualnya, kita memang tak tahu. Tapi kalau ubat kurus yang doktor bagi tu memang ada banyak kesan sampingan selain dari boleh menyebabkan ketagihan. Ubat yang sama juga merupakan campuran untuk pil khayal
Bahaya, itu sebabnya perlu pengawasan dan monitoring dari doktor, kalau tidak menunjukkan kesan dalam tempoh 2 bulan je terus berhenti makan

Q:Assalam doc,betul ke kita x boleh mandi malam,nnt paru2 masuk air?
A: Tak mandilah biler2 waktu pun. Cuma kalau asthma mandi malam sejuk mungkin boleh sebab asthma

Q: Salam doc,nk tanye knp tapak kaki asek rasa panas cam kena cili ye...hangat pijo..dah pi clinic cek tekanan darah n cek gula dlm darah..semua ok....doc bgi vit unt saraf but dah 3 ari mkan lom ok...

A:Rasa pijo di tapak kaki sebegitu besar kemungkinan disebabkan sistem deria menjadi hyperaesthesia dan rasanya doktor tu dah bagi ubat yang betul.  Kena teruskan kerana penyakit yang melibatkan saraf ni lambat untuk baik cuba terus makan ubat tu hingga 6 minggu

Q:Assalamualaikum dok. apa tanda2 awal... kita kena kencing manis..
A: Mungkin pada awalnya tiada tanda sehingga lah paras gula dalam darah menjadi sangat tinggi dan tertapis dalam air kencing yang menyebabkan air menjadi banyak dan ini menyebabkan kita kerap kencing. Ini seterusnya akan membuatkan kita sentiasa dahaga dan kerap minum. Satu malam mungkin terpaksa bangun hingga 5 atau 6 kali untuk kencing

Q:Saya dah 14 tahun kena gout....ape punca2nya ye?....
A;Gout disebabkan oleh kekurangan enzim yang digunakan dalam metabolism asid urik

Q: Salam doc,saya ada soalan tentant ayah saya. Ayah sy batuk dah about 3 weeks. And he was on antibiotic 2 kali n cough syrup. Tp batuk still tak lega. No fever..then 2 hari lepas dia ke ppum n doc order for chest xray, mantoux test n mucus test kut. Tp xray showed ada white spot on which side sy x pasti. N specialist order another side view xray.Boleh doc terangkan apa kah yg white spot tu ..mantoux test does not have any changes up to now. Jzkk

Maaf, kita kena lihat xray nya untuk komen
Nmpk mcm suspect tibi...mantoux test amik masa 72 jam utk baca . Kalau ada xray lagi cantik...
White spot kalau bulat macam cannon ball kena periksa betul betul

Dr sharul....takde sape sebut kajian. Just a reported case
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/may/12/type-2-diabetes-diet-cure
http://www.theguardian.com/society/2011/jun/24/low-calorie-diet-hope-cure-diabetes

B0⃣7. Akum doc.dlm beberapa hr ini bhgian belakang sy mengalami cramp.rase mcm otot2 bhgian belakang rase tertarik mcm rase cramp mcm dekat kaki kalu main bola.hr ini bhgian abdomen sy pulak yg cramp.iaitu bhgian perut.bila tekan dkt situ rase mcm keras jer otot2 kt situ.bile sy gerakkan bdn sy ala2 mcm bersenam turr ia kemudiannya hilang.soalan sy , adakah itu cramp sebagaimana cramp mcm main bola turr.jika ya kenape buleh terjd begitu sedangkan cramp yg main bola turr disebbkan pengumpulan asid laktik.jika tidak adakh cramp td merupakan simpton kpd penyakit lain.mohon pencerahan.

Macam bunyi cramp biasa, selain dari sebab pengumpulan asid laktik cramp juga boleh disebabkan oleh kekurangan garam atau calcium.

Kalau kekurngan garam.apakh makanan biasa yg mengandungi garam tanpa berlaku hipertension.

Hanya tambah sikit garam dalam makanan, sekarang ni garam bukanlah satu yang penting yang menyebabkan tekanan darah meningkat.Semasa kita bermain kita banyak kehilangan garam sebab berpeluh, amalkan minum air isotonic masa bermain

Sambung sedikit mengenai kencing manis. Penyakit kencing manis boleh merosakkan target organs seperti buah pinggang, sistem deria kaki dan tangan, mata dan jantung. Ini disebabkan kencing manis jika tidak terkawal akan menyebabkan gangguan metabolisma lemak yang seterusnya akan menyumbatkan salur salur darah halus. Apabila salur darah halus ini akan menyebabkan tisu di target organ akan mati dan gagal berfungsi. Selain dari salur darah yang sumbat akan merangsang salur darah baru proliferate. Salur darah ini sangat fragile dan senang pecah dan menambah masalah di target organ terutamanya mata
Credit - Dr zubaidi

🅱0⃣9
Q. assalamualaikum doktor. Mcm mane nak kurangkan kolestrol dlm bdn?

Dengan mengurangkan makan minyak, santan dan juga karbohidrat berlebihan, kemudian exercise

🅱1⃣2Assalamualaikum.doktor.
saya ingn brtanya mengenai bayi yg dikandung dlm keadaan songsang,trun ke rahim di masa2 due kelahran.apakah syor tbaik slain drpd urutan(mak bidan) doc membri induce supya bby aktif dan bpusing.harap doc fham soaln.tq

Q12....mmg dlm perubatan moden....doktor pun akan cuba pusing- pusingkan baby tu....cuma kadang2 tali pusat bolehbterbelit menyebabkan perlu utk buat operation terus. Saya tak pasti berapa peratus success dia boleh berjaya.

Bila dr cubabpusingkan....dr biasa akan bagi ubat untuk kendurkan otot uterus supaya mudah dipusingkan....obviously ni bergantung kepada kemahiran. Lagi berpengelaman dr tj....lagi tinggi peluang success

Doc.mksud soaln sy bkn smsa proses kelahran bby doc,ttpi dhjg bln2 kelahran..cthnye,usia kndungan 6/7/8 bln..tetpi blaku spt soalan diatas

Betul ibnu jumadi...kalau fail...mgkin terus operation
Saya mmg merujuk kepada kes sebelum lahir
Tp biasamua ada minggu2 tertentu...diorang akan start pusing
Kalau minggu masih awal...tak buat apa2 mmg dibiarkan pusing sendiri
Ok.tq doc

Q 🅱1⃣3Saya sering sakit kpala bhg ubun2 atau sebelah  kanan atau kiri.... kdg atas, kdg kiri kdg kanan... salah satu jer stlh berada di bawah            cahaya matahari, terutama panas terik.  nak tahu, ni migrain atau ????

sy x suka minum ubat, sy akn tidur untuk mlegakn sakit kpla.... kcuali klu x tahan sgt, sy akn minum ponstan atau panadol slps mdpt nasihat doc... 

Doc, sy kkdg takut gak... sbb sejarah famili, ada yg pernah mhidapi barah otak... sy gak rabun dekat...

Sakit kepala tu mcm tarik ke? Atauvmcm ada rubber band ikat ketat2 kat kepala?
kkdg, klu persekitaran berdebu@habuk... pun sy blh sakit kpala...
Kalau tarik tu biasanya kita panggil tension headache yg disebabkan stress. Tp migraine pula biasanya ada simptom tambahan seperti ada kilaiaun cahaya, ada aura ataubterasa aneh sebelum sakit kepala sperti rasa sengal2 bahu , tak boleh tengok cahaya. Dan sakitnya biasanya sifatnya berdenyut bukan tarik

Apa yg noorsaipah rasa lebih kepada tarik....seperti ketat semacam kan?
Klu sakit seperti rubber band di ikat ketat2 tu..sampai tido pon x terasa tido..sakit sgt mcm nak pecah kepala. Knp ye doktor.?
Susah nak ckp..apa2 pun tension headache ni mmg sebabnya disebabkan stress dan kerja mental yg keterlaluan. Ada org mmg mudah dpt. Kalau sakit sgt sehingga ganggu hidup....doktor oakar neurologi biasa ada ubat thn sakit sesuai. Dekat klinik biasa....biasa bagi ubat tahan sakit biasa je

Ketumbuhan otak...bukan senang nak detect awal2...biasa dah lmbat baru nmpk tanda.Simpotm2 seperti bergantung dibmana ketumbuhan itu membesar....contoh kalau di frontal lobe ia boleh menyebabkan perubahan personaliti, kalaubkena temporal lobe jadi cepat marah,. Simptomblain seperti sawan

Bila ketumbuhan terus membesar....ia akan menghimpit tisu otak ke atas tengkorak yg keras...lalu tekanan dlm otak meningkat.
Org yg tekanan dlm otak meningkat akan sakiy kepala keterlaluan, muntah di awal pagi.
Org yg sakit kepala dan muntah selalu kena awas bakal ada tekanan kuat dlm kepala
Rs nk muntah atau muntah.? Mcm ne nk dpt kan khidmat pakar ttg sakit kepala ni.

Fiza rasa nak muntah ke? Biasa awal pagi paling teruk
Rs nk muntah..dan kdg2 mmg muntah
Sebulan ni yg ketara
Sy igt mngandung tp x pasti sb sy dh ikat
Yg saya maksudkan sakit kepala teramat sgt seolah2 sakit yg tak pernah rasa seumur hidup bersama muntah
Kalau pening2 muntah...rasa bukan tu

Oh..ahad, isnin, selasa..smlm yg sy paling x tahan. Terus pg klinik
klu gitu sy mungkin tension headache yg disebabkan stress, koz mmg tiap2 hari bfikir dan mmbntu myelesaikn mslh plgn. Tp mungkin juga migraine... koz klu ada kilaiaun cahaya matahari, ada aura ataubterasa aneh sebelum sakit kepala sperti rasa sengal2 bahu , tak boleh tengok cahaya. sakitnya bcmpur baur dah denyut dan tarik.  sy akn tutup mata dan guna kaedah tradisional... minta suami gengam dan sentap rambut smpi bunyi. sentap sikit2 dan plahan...
Kalau sakit mata tgk cahaya...itu mmg sah migraine lsbih2 lagi kalau ada muntah
Boleh baca ni dgn lebih lanjut

http://www.m.webmd.com/migraines-headaches/tc/migraine-headaches-symptoms

Q🅱1⃣5
Assalamualaikum. Didoakan semua berada dalam keadaan sihat sejahtera. Saya nak bertanya kepada para doktor sekalian. Saya mengalami kesakitan di tapak kaki. Adakag ini tanda-tanda gout. Terima kasih.

Tidak, gout hanya berlaku di sendi. Kemungkinan tuan mengalami plantar fasciitis

Plantar fasciitis tu apa doc?
Apa maksud Plantar fasciitis tu Doc KK..
Fascia di bahagian tapak kaki mengalami radangan mungkin ia strain dan stretch. Fascia ini satu structure macam tendon tapi nipis di bawah kulit tapak kaki

Ape cr rawatan ny doc

Cari kasut yang selesa yang support arch kaki, sementara tu makan ubat anti inflammatory untuk tahan sakit

Q🅱1⃣7 Doc sy seowg yg active bersukan dan masalah sya klau dicomparekan ngan owg lain sy cept berpeluh dlm quantity yg bnyak dn meyukarkan dlm activiti bersukan. Adakah itu sihat? Dan satu lgi setiap kali nk derma darah mesti sy akn ditanya knape degupan nadi sy rendah.. minta penjelasan dari doc yg bijaksana. Temaksih.

Pada saya berpeluh banyak itu satu yang normal menunjukkan kita cukup minum air. Sportsman memang degup jantungnya rendah sebab stroke volume nya tinggi
Stroke volume tinggi tu maknayer kebarangkalian jantung sy besar ke doc.. penah beberapa kali sy tidak dibenarkan tok menderma drah sbb nadi rendah... minta penjelasan yg arif
Bila jantung slow jadi masa darah untuk masuk ke jantung lebih lama dan lebih banyak bukanlah sebab jantung membesar

Saya bukan yang arif, hakim je yang arif

Owhh temaksih doc.. yg penting sy lega dn bukan clue sy berpnyakit..

Doktor, plantar fasciitis ni tak sama ke dgn heel spur?
Tak sama calcaneal spur berlaku di tumit disebabkan tulang ada spur

sekian.
moga bermanfaat

No comments:

Post a Comment