Ads

Digital clock

jom kita kawan

Tuesday, June 9, 2015

Ulangkaji persoalan kesihatan telegram (UITO)


Assalamualaikum sahabat


QπŸ…±1⃣2 Assalam.. doktor.. anak saya girl 5 thun.. selalu kena bisul..  dulu pernah kena bhgian belakang paha.. skrang bisul tu kluar kat bhgian di bawah pusat.. kenapa dia seorang je selalu kena.. ank2 yg lain tak pernah

Bisul pada kanak kanak biasanya disebabkan kanak kanak tadi ada alergi atau eczema yang menyebabkan kulitnya tidak mampu untuk menahan dari dijangkiti

QπŸ…±13..
Asssalamualaikum doc.. kdg2 kan.. mata kita berdenyut2 di kelopak atas.. kenapa yaa... ada kaitan ngan darah tinggi ke.. ?

Tak ada, itu hanya muscle twitch dan kadang kadang berlaku

QπŸ…±15 
A)doc apakah punca kekuranga ion dalam darah dan adakah perlu menjalankan ujian saringan thalasemia?
B)apakah kesan kekurangan ion tersebut pada badan dan kehidupan sehari2

1. Biasanya sebab tabiat pemakanan yang tidak makan hati, limpa, paru paru, kerang dan sebagainya. Mungkin juga disebabkan pendarahan kecil yang berpanjangan


2. Kekurangan zat besi menyebabkan hb jadi rendah

Perlukah menjalani ujian saringan thalasemia doc
Perlu, kadang kala pembawa boleh juga rendah hb

Dr KK, kalau kita ambil kalsium, perlukah kita ambil vitamin K sekali?

Vitamin k kita hanya perlukan sedikit sahaja dan selalu cukup dari pemakanan kita, saya rasa tak perlu ambil, tambahan pula vitamin k tidak larut air dan susah untuk dibuang jika berlebihan

QπŸ…±16.. Asslmualikum. Doc tgn kanan sy selalu rasa kebas bile ride motor terlalu lama terutamayer waktu pgi. Ape pndpt doc.. tmkasih

QπŸ…±1⃣8 a)doc jika nmch dan mch rendah apakah kemungkinannya? Adakah ada kemungkinan untuk thalasemia trait?
B) semasa mengandung tahun lepas ada menjalani ujian thalasemia dan normal, tetapi minggu lepas menjalani full blood count dan didapati nmch dan mch rendah,perlukah menjalankan ujian saringan thalasemia sekali lagi?

QπŸ…±19Asssalamualaikum doc.. brapa kos pbdahan buang tonsil?  apa kesanya untuk  kkanak2 umur 11 tahun? anak sy klu dmam jer, pi klinik, confirm tonsil.... ksian dlm 1th kadang 2-3x mhidapi demam panas dan dsahkn tonsil... waktu umur 2 bulan hgg 4th kdg tiap2 bulan demam 1x... ksian..

Utk prosedur tonsillectomy, psakit akn diberi bius penuh. Dr bius akn bg penrgan kpd ibu bapa peskt tntg risiko2 bius penuh n mnta dorg sign borg kebenran sbelum proceed utk pembedhn. Tonsillectomy masuk dlm elective kes..surgeon akn bgtau hari apa yg sesuai utk buat pmbedahn. Utk kanak2.. Slalunya ibu atau bapa dibenarkn utk masuk ke dewn bedah

Soalan kpd dr azlinda:Adakah susu formula baik untuk bayi n kanak2 untuk jangka masa yg lama?? Ank sy nk masuk 6 thn masih minum susu botol

Sebenarnya anak2 umur lbh 1 tahun dah blh minum susu biasa. Di UK, takde susu formula utk anak berumur lbh dari 1 thn. Mereka semua minum fresh milk

Apa fungsi tonsil doc?
Tonsil ni represent 1st line defense mechanism against ingested ataupun inhaled foreign pathogen

QπŸ…±1⃣7 assalamualaikum...doc...macam ya kalau demam off on...tapi bile cek drh..okey je...


QπŸ…±1⃣8⃣
Assalamualaikum dr.  Ape punce polisitemia dan apakah cara menghindari dan rawatan??

Minum banyak air dan pastikan air kencing sentiasa jernih
Subjektif...berapa tinggi polythemia tu? Org rokok pun tinggibpoly cythemua. Polycythaemia disebabkan oleh keadaan kekurangan oksigen yang lama seperti asthma, jantung berlubang dan macam macam lagi.
Tetapi ada juga tiada sebab Dimana bone marrow menghasilkan banyak sel darah merah tanpa sebab, dalam keadaan ini sel darah merah perlu dibuang setiap tiga bulan jika tidak darah akan menjadi terlalu pekat dan menyebabkan salur darah tersumbat

QπŸ…±19. Assalamualaikum. Doc. Saya berasa sakit sendi, di sebelah bhgn kiri kaki kiri, sengal pun ada. Adakah ini simptom stroke atau sbb saya sdg alami osteoarthritis? Apa rawatan terbaik, Doc? Ini sgt menganggu pergerakan saya. Saya dah buat acupuncture tetapi blm berhasil. Kdg 2 rasa kebas . tkasih Doc

Fenomena biasa sebab dalam keadaan begitu memang akan kebas kerana otot dalam isometric dan darah slow menyebabkan produk sampingan metabolisma tidak di angkut ini yang menyebabkan kebas
Stroke akan mengakibatkan lemah anggota....bukanbsakit. Kalau sakit sendi biasa osteoarthrits. Umur dan oenyakit lain?
Umur dah 4 series, Doc. Tak ada penyakit lain kecuali high cholesterol
Than...saya fikir highlybdue to osteoarthriis

πŸ”΄Soalan Terkumpul

Q0⃣1 as salam doc.. sya ada dptkn rawatan utk radang otot di bahagian tgn.. ubat yng sya dpat pil streoid dan pil utk gastrik.. soalan nye apekah kaitan radang otot dgn pil gastrik (ranitidine)?? mohon pencerahan... 😁😁😁😁


Q0⃣2 a)doc jika nmch dan mch rendah apakah kemungkinannya? Adakah ada kemungkinan untuk thalasemia trait?
B) semasa mengandung tahun lepas ada menjalani ujian thalasemia dan normal, tetapi minggu lepas menjalani full blood count dan didapati nmch dan mch rendah,perlukah menjalankan ujian saringan thalasemia sekali lagi?

02. Mungkin kekurangan zat besi dalam diet, atau ada pendarahan kecil yang berpanjangan

Rasanya tak perlu buat lagi sekali ujian untuk thalassemia
Corticosteroids boleh menyebabkan gastritis akut, itu sebabnya dia bagi ranitidine, tapi saya secara peribadi tak pernah lihat walaupun satu kes

Q0⃣2 assalamualaikum..saya dulu ada hypertyroid dr thn 1999 hingga 2010..tp slps bsalin ank ke3 31.08.2010 doc sahkan saya xde lg...smpi la saya pgnant ank ke4 thn 2014..tp sjk  akhir2 ni..saya mcm rasa simptom2 pyakit tu dtg lg..adakah bole dtg lg penyakit tu doc?
*skrg saya rasa jntung laju..
*bdebar2 kdg2
*mggigil kdg2..
TRMA KSIH DOC..

Iye, penyakit itu boleh berulang.  Di nasihatkan untuk buat pemeriksaan makmal untuk menentukan paras thyroxine dalam darah

Q0⃣3A)doc apakah sebenarnya  thalassemia trait?
B) bolehkah ianya diubati?
C) sekiranya saya thalassemia trait adakah anak2 saya akan mewarisi?Syukran doc

1. Thalassemia trait maksudnya pembawa thalassemia. Penyakit thalassemia tidak ada pada pembawa tetapi jika berkahwin dengan pembawa juga, ada kemungkinan anak akan kena thalassemia 
2. Ianya tidak boleh diubati, ia berkait dengan gene kita 
3. Hanya jika berkahwin dengan pembawa juga

No comments:

Post a Comment