Ads

Digital clock

jom kita kawan

Tuesday, June 30, 2015

Bacon???Apa tu??


Terima Kasih Allah...

Assalamualaikum sahabat...

Hari ini ida nak buat entry pasal "Bacon"..selalu jer tengok Ch Food Neetwork,semua KING SANDWICH mesti ada Bacon..so ida google la apa kemende nye Bacon tuh..so ini yang keluar








Ida cuba cari dalam google apa itu bacon dan ini yang keluar "Ternyata Bacon itu adalah daging yang diasapkan atau diasinkan, "biasanya" dari punggung babi" 

dan setelah cuba mencari lagi dan ini yang ida dapat (dlm versi indonesia)"Dari Wikipedia, Bacon itu biasanya dari babi, namun bisa juga dari beef, lamb, chicken, goat atau turkey bacon. Namanya tetap aja bacon, tapi bisa saja bukan daging Babi."

Air tapai itu pun ia halal,tetapi kalau minum sehingga mabuk ia adalah haram! mmg ada yang berpendapat yang Bacon ada yang dari daging lembu dan kambing tetapi kita tak tahu mcm mana cara ia disembelih,adakah mengikut hukum agama??"

Walaupun ade yang menyatakan terdapatnye "Halal Bacon" tapi agak meragukan...

kenapa tak digunakan perkataan lain ?

mungkin ade perkataan lain yang bersesuaian ....

kenapa nak ikut 'resam' mereka tu...

Apa pun terpulang pada pendapat masing2 dan juga fahaman anda terhadap isu tersebut..

mungkin bukan satu isu bagi sesetengah orang kan...

Bacon memang ditujukan utk Babi.... (diseluruh dunia..)

Sama -sama kita mencari yang halal
nak tahu lanjut boleh tengok sini

Salam sayang


No comments:

Post a Comment