Ads

jom kita kawan

Friday, October 31, 2014

Petua Ubat Darah TinggiTerima Kasih Allah... 


Assalamualaikum sahabat...


Petua Ubat Tradisional Darah Tinggi

Assalamualaikum Cara nak turunkan darah tinggi yang dah sampai 180 ni ialah seperti di bawah. Mohon ma'af mungkin nasihat ini tidak dianjurkan sesetengah pihak doktor, tapi alhamdullillah setakat ini saya yg juga mengidap penyakit ini dapat kontrol darah tinggi ke tahap yang tidak membimbangkan, insyaAllah.


1. Minum jus air belimbing, atau blend buah epal hijau dan buat jus

2. Kalau ada daun pegaga pun boleh di buat jus dan minum airnya

3. Bila darah naik tinggi, duduk dan rehat, dan tenangkan fikiran dari segala stress. Cuba jangan fikirkan masaalah.

4. Bacalah Ayat ayat suci Al Quran semasa berehat dan betul bentul concentrate, kerana ayat Quran juga adalah ubat bagi penyakit. Kalau tak pandai baca, pasang CD Quran dan ikut bacaan. Ataupun baca lah surah surah pendek dan mohon pertolongan Allah.

5. Kalau lapar, jangan makan makanan yang bergaram ..buat sementara potong terus garam utk sehari dua. Makanan yang dibeli juga punyai kadar garam yang tinggi. Buat sementara waktu, makanlah masakan yang tiada bergaram atau kurangkan 90% garam! (Saya anjurkan cubalah makan Quaker Oats ditambahkan pisang dan kismis untuk sehari dua nie, insyaAllah akan turun darah kerana Oats ialah cholesterol buster!)

6. Lebih digalakkan untuk makan masakan berstim seperti ikan yang distim dsbgnya ataupun lebihkan sayur sayuran terutama sekali ulam ulam atau raw salad (tomato, cucumber, lettuce) dsbg. (Kalau saya dalam keadaan ini, saya akan makan buah buahan seperti pisang, limau, belimbing dan buah jambu batu untuk sehari) AVOID AT ALL COST..makanan daging lembu, kambing, ayam buat sementara. Jadi macam vegetarianlaa sekejap.

7. Elakkan sementara makanan bergoreng (deep fried) dan semua Fast Food!

8. Minum jus yang disebut di atas 1- 2 hari sehingga pulih

9. Kalau ada ubat doktor, makan ubat ikut jadual

10. InsyaAllah kalau dapat buat seperti di atas , darah akan turun.

Tambahan

a. Kalau tak keberatan beli OMEGA 3 SHAKLEE dan makan 2 kali sehari
b. Dianjurkan juga untuk memakan VIT.E,GARLIC & ESP dari shaklee 

P/S: AWAS!!UNTUK IBU HAMIL,SILA WASSAP SAYA DULU UNTUK  KONSULTASI (012-6818241 Ida Omar)

c. Tambah makanan seperti fresh fruits, raw salads, whole grains ie.quaker oats, makanan berkacang ie dhall dan peas, kerana orang yang ada darah tinggi kurang calcium, potassium dan magnesium.

Moga sedikit perubahan dalam cara hidup iaitu membuat sedikit senaman dan aktiviti setiap hari, meditasi, dzikrullah tahap darah anda akan stabil ke 140 - 150 .Insyaallah.Bila makan ubat tu, doakan yg kita hanya berusaha, tetapi Allah yang menyembuhkan. Jangan risau, insyaAllah semua ubat ada penyakit melainkan maut. Allah NAK ORDER SET DARAH TINGGI???moga bermanfaat.


untuk maklumat lanjut,boleh pm saya atau
wassap 012-6818241 ida omar

No comments:

Post a Comment