Ads

Digital clock

jom kita kawan

Thursday, May 1, 2014

Tip-tip untuk pergi temuduga

Terima Kasih Allah... 

 Assalamualaikum sahabat...


entry kali ni ida nak bg tip2 persiapan nak pergi temuduga..kalau sebelum ni ida bagi tip nak cari keje..
boleh tgk kt pengalaman mencari kerja sbg fresh graduate bagi yang belum baca yer..
kali ini dah dpt pggilan kerja tp nk g temuduga pulak..

ida pun bukanlh hebat sgt smpai nk bg tip bagai tp berdasarkan dari pengalaman2 yg ida dah g temuduga, soalan lebih kurang sama je diorang tanya.

etika pemakaian
kenapa pemakaian penting masa nak g temuduga???memang sgt penting la sayang2 semua..sbbnya ida pernah sekali pakai baju kurung.tapi masa tu praktikal kt sarawak. PM aka project manager gi kt sebelah then slowly ckp " u better not wear baju kurung tomorrow,ok" 
ida blur2 jer..'ok mr.Lee"
PEMAKAIN KENA SESUAI.
jangan gi temuduga site engineer,tp pakai skirt.nampka x confident jer..
ida tiap kali temuduga,pkai blouse,sluar slack..tudung kasi kemas..asal xnmpk besar sana besar sini dah ok..kalau org kelantan ckp "pakai nampak serebeh je" SEREBEH aka SELEKEH cmtu la kiranya
warna xkesahla warna apa janji diri sendiri konfiden bila pakai..kalau rasa diri cantik dan yakin pakai merah,go on..

high heel/bertumit bg girls
kasut formal bg boys(no sneakers plz)
bagi wanita2 cantik,jgn sesekali pakai sandal flat or selipar je g temuduga..kalau xnak pakai kasut bertumit,pakai kasut bertutup.dari kasut orang akan tgk ke atas..kalau kasut dah fail,org xtgk dh..org dh less confident gn kita..pakai kasut yg buat kita yakin berjalan..xperlu cari heels cm retis2 tu..yg simple2 sudah
janji berjalan tu YAKIN..

becakap tgk kepada yang bertanya
bukan suh tenung yer..tgk mata penemuduga sambil menjawab apa yang ditanya.
ini salah 1 cara tunjukkan kita memang yakin dengan soalan dia..xkira soalan ditembak ke..meriam buluh ke..dtg jer..semua kita jawab.auta pun xpe.asal yakin..
pengalaman ida sendiri..penemuduga cina..speaking..kita terer speaking kelate jh..
tp time jawab soalan,speaking jgk..speaking ayat cam slalu duk YM gn member2 obersee..
hahhabiasala zaman study kalau boleh chat gn matsalleh tu,dah rasa bangga dh walaupun vocab kelaut..
tp vocab kelaut pun xpe...temuduga bukan nk tgk vocab kita..asal yakin,semua nmpak betul

gaya duduk
duduk pun ada gaya n cara tau..bkn nk bercakap jer..duduk tegak,kaki jgn silang..nti nmpk cam xformal lak..dan kalau bercakap,untuk elakkan gugupo,buat gaya tgn ala2 karam signh walia tuh..xde lh nmpk kita gugup kn

bertanya soalan
biasanya selepas panel dah habis tanya soalan pd kita,dia akan tanya kita balik ada soalan apa2 x?jgn sesekali cakap xde..pikirlh soalan apa pun janji kita tanya balik dia..
dengan cara ini,kita boleh wujudkan perasaan mesra dengan panel tadi.
xkesah soalan apa yg nak diajukan
cnth soalan yg ida pernah tanya
1.pasal gaji..kalau waktu kerja 8-5pm,kerja lebih masa ada ot x?
2.kalau pergi klinik,syarikat ni ada klinik panel x?
3. sy ada baca pasal projek2 yg syarikat ni sedang buat,sekarang post yang saya apply ni,available kt site mana?

balun jer soalan apa pun..kalau xberkaitan pun diorg xkn makan kita nye..
bila dh bertanya,dia tahu kita ni bukan terima je bulat2 apa yg diorg bgtw..dah nmpk klebihan kita kt situ.

resume
apabila dipanggil masuk ke bilik temuduga,selawat banyak2..
print resume 5keping.bukan apa.stby kalau2 panel temuduga tu ramai.bagi pada setiap org yg ada dalam bilik tu.resume dan sijil2..
duduk dengan yakin.
mulakan dengan perkenal diri.

ermm..apa lg yer????
ada apa2 lg nti ida update lg yer..



ida pengedar shaklee yang sah.kalau berminat nak join untuk jana pendapatan sampingan 4-5 angka sebulan,boleh tnya k.nk beli set2 kesihatan juga boleh.jangan takut xpandai niaga kerana ida akan bimbing sampai korang boleh berjalan sendiri. :)

012-681 8241

No comments:

Post a Comment