Ads

Digital clock

jom kita kawan

Friday, July 12, 2013

Pengalaman mencari kerja sebagai FRESH GRADUATE

Terima Kasih Allah... 

 Assalamualaikum sahabat...




Pasti ramai penuntut universiti or kolej yg habis belajar tetapi masih menganggur kan? bukan sebab korang malas nak cari keje kn?tetapi persaingan sekarang pun makin hebat.

ok sy nak kongsi sket pengalaman sy selepas habis blajar,belum konvo lg.sy dijadualkan akan habis belajar pd bulan 4 2010.tp 2 bulan sebelum habis,saya dah mula beli new paper the star pada setiap hari sabtu..ini kerana tiap ari sabtu,byk kerja kosong yg diiklankan.ada yang perlu emel,sy emel..yg perlu pos,sy pos..tp kena buat tarikh untuk sedia ditemuduga selepas bulan 4..

berpuluh2 resume sy emel dan pos..kawasan yg jadi tumpuan sy,entire malaysia..sy xkisah dihantar kemana asalkan sy dapat keje.perkara paling sy xnk ialah menganggur.ini kerana keadaan keluarga sy yg agak sederhana.memandangkan ibu sy seoang surirumah kepada peneroka,sy fikir mustahil untuk sy minta duit poket bila menganggur.dan alasan itu sy sematkan kukuh dalam minda dan hati sy. plg tidak sy boleh tolong bg duit poket untuk mak kalau ada keje.
dan sy terus hunting job. JOBSTREET,THE STAR.ini saja medium yg sy tw ketika ini.jobstreet skli skala sj sbb susah nak pergi ke CC.jauh dari kolej.

dan alhamdulillah dalam mac 2010,sy dipanggil untuk datang temuduga di sebuah kilang di shah alam,klang,dan setapak..bila dapat cal untuk pergi interview,sy atur tarikh yang sesuai iaitu pada bulan 4.memandangkan tiket flight sy belum book,jadi sy atur tarikh interview dan akan book tiket selepas itu memandangkan sy belajar di sarawak.UNIMAS.jadi terpaksala beli tiket kan?xmgkin boleh naik tongkang..hihi ok2...jgn serius sgt baca yer..hepi2 jer

tapi ketiga3 interview tu sy akan pergi..bukan sy tamak..tp 1st interview belum tentu kita dapat disebabkan kita masih fresh graduate.xde pengalamn.dan disamping kaut pengalamn interview..xrugi pun kan..cuma kena rajin dan sediakan duit sket la..nasib baik masa kt u dulu join PALAPES..ada sikit duit simpanan untuk wt tambang LRT dan BAS..sy pegi ke tempat temuduga menggunakan bas ok..
jadi sy akan bertanya siap2 org yg tepon pggil temuduga tu,ada lrt dan bas yg terdekat x?

ohhhh..lupa lak nak bgtw coarse yg sy ambik kn?? sy ambik civil engineering.mula2 sbb mak sy yg nak anak dia jd engineer..tp lama kelamaan,sy dah jtuh hati dlm bidang ni.its awesome..especially when u got a job that suit ur soil...hikhikhik
jadi tepat 20.4.2010,sy pulang ke semenanjung,dh menumpang rumah kakak di hulu langat.23.4 sy pergi temuduga di shah alam.jwatan sebagai draftswoman..guna autocad..dan tahap autocad sy ketika itu 30/100..worst kan???adik2 kt luar sana,anda mmg perlu belajar autocad..seyesly kena bljar..pandai guna autocad,semua keje senang je dpt..

temuduga kedua site engineer kt setapak..wt residential..semua cina dan lelaki..kalau sy diterima,sy lah seorang peremuan.xde clerk jgk time tu..(dlm hati pikir,mesti aku kena buli jd tukang fotostat do je ni nti)xyh la kerja ni.try lg 1 tempat kt klang plak.

temuduga ketiga,kt klang,office kecik je..tidak dinyatakan requirement autocad,tp bila temuduga,penemuduga berkenaan mintak sy buat sesuatu guna autocad..gelabah yg amat time tu..oh nooooooooooooooo!!!.masa tu pikir,habislaa..temuduga kedua tadi xbuat elok2 pun sbb xnk..igt nk yg ni..
uwaaaaaaaa
kesimpulan yg boleh buat,try ur best tiap kali temuduga.jgn nk memandai pilih yg mana nak,yg mana xnk..hihihi

soalan2 yg biasa ditanya masa ditemuduga :

 introduce urself (dia nk tgk kenyakinan kita cerita sal diri kita jer sbnrnya)

kelebihan anda

kenapa dia perlu ambik anda sebagai pekerja

kenapa terus cari kerja selepas grad?xnak rehat dulu?

dan ada sesetengah yg minta kita lukis/sketch/explain serba sedikit pasal term2 pasal apa yg kita belajar dlm coarse kita..sy pernah ditanya tentang tension dan compression.dia mtk sketch sket untuk pahamkan dia 


dan alhamdulillah sy dapat keje ditempat yang sy xnk iaitu kt setapak..mula kerja bln 5.2010. tp terpaksa jgk sbb sy xnk menganggur.tetapi selepas 2 bulan,sy resign sbb xkena dgn jiwa sy kerja mcm tu..dekat site,toilet kena kongsi dgn general workers,tempat solat xde,so sy kena solat dalm ofis saja.dimana bersepah2 drawing sana sini.dan pada firasat sy xsesuai nk solat sbb bising dgn bunyi2 general bercakap.bising.

dan lepas tu sy mulakan hidup sy menganggur.


inilah apa yg terpikir time ni..bulan 10 sy akan konvo..duit nk beli tiket n bayar jubah xde lg.jadi 
sy berhijrah ke rumah kawan di bangi.terpaksa menumpang lg.dan alhamdulillah dia ada kereta dan dia juga baru resign...so kami sepakat untuk g drop resume ke semua kilang2 di shah alam/bangi.
memandangkan sy civil,agk susah untuk mintak bhgian yg sesuai dgn kelayakan..terpaksa..kena redha.2 hari kami drop resume merata tempat..naik jusco,bagi pada team management.pergi kilang,bagi pada org yg duk dalam bilik..apa tah jawatannya..beli the star,metro..emel resume..pos resume..

tapi tiada 1 pun yg sangkut.dan akhirnya sy pusing kawasan kilang di bangi..kt depan klang2 ni,biasanya ada banner nk pkai pekerja.dan sy dengan slambernya msuk setiap kilang yg ada iklan tu..demi nk dapatkan kerja.tetapi masa interview kt kilang,resume sy hanya sampai spm sj.xguna tunjuk degree sbb mmg tiada yg sesuai kt kilang.

dan sy diterima sbg assistant qaqc..gaji basic 650+OT..waktu kerja 8-5pm.6 hari bekerja..sehari offday..
xpernah terpikir sy akan kerja dgn gaji sbyk tuh..duk rumah sewa,makan,bil air,bil letrik.
dan sy menangis masa gaji pertama sy dpt..sy kerja ot smpai pukul 9-10..sesiapa yg mintak gnti pun sy trima..time tu cuma pikir kena cari duit jer..duit untuk konvo..
xde istilah penat time tu..

dan akhirnya bila smpai bulan 9,sy isi form untuk cuti konvo..time tu ramai yg bru tw sy ada kelulusan.smpai ke pihak atasan,dan apa yg tragik ialah sy xboleeh sambung kerja selepas sy dapat ijazah.bengkak jugak mata pikir nk kena cari keja lgi..ini lah dugaan hidup..

dan 11.10.10,sy trima ijazah kt UNIMAS.sy hanya berseorangan..masa tu tuhan saja yg tahu sedihnya..mak nak pergi,tp duit sy masih xcukup untuk tampung.xkn sy nk ckp "mak boleh nk pergi tp tiket kna beli sendiri" baik sy pegi sorang jer...dan adik brdik adalah hulur 2-3 ratus..wt support byr jubah itu ini..

sekembalinya konvo,im craving for job again..kali ni xpeduli dh pasal kelayakan.letak tepi dulu.
1 jer bermain kt kepala time tu,kena cari tempat kerja yg sediakan tempat tggal..mkn free lg bagus..hahahha
pilihan 1-kedai makan
pilihan 2- tadika

dan akhirnya seleaps 3 hari pencarian,sy diterima sbgai guru smart reader di bangi.alhamdulillah.
dari xde duit masuk kn???
makan dan penginapan percuma..menepati ciri yg sy pikirkan..
tp sambil2 keje tu,newspaper xpernah lekang pada hari sabtu..
dan selepas 2 bulan di smart reader,sy dipanggil temuduga di PJ..ada 2 panel temuduga..
bila ditanya kenapa sekarang kerja dkt tadika,sy cuma menjawab sbb kesemua tempat yg sy htr resume xde pggil temuduga.susah betul nak cari keje.
tp post time tu ialah sbgai QS..gaji menepati kelayan sbgai fresh grad jgk memandangkan belum ada pengalaman kerja dlm civil eng.bulan 1. 2011 sy mula di PJ
xpe...start dari bawah la kn...setahun sy kerja sbgai qs,dan akhirnya sy dipanggil temudga di klang skli lg..
tapi saya akan dihtr bkerja di Kuala lipis.sgt suka sbb kg halaman sy di gua musang.dan gaji pula boleh demand lg kan..so smpai sekaranglah sy masih di kuala lipis..doing for highway project.ECER. 
alhamdulillah.setiap kesulitan,Allah tentukan yg terbaik untuk kita.kita bersabar dan berusaha ok..
pada fresh grad kt luar sana,byk2 kan mencari dan membeli surat khabar. menjobstreet..kerana ini pengalaman pd tahun sy...skrg ni...persaingan makin sengit..semua lepasan university berlumba2 untuk dptkan kerja..
nti sy sediakan tip-tip nk pergi temuduga yer!!

pnjg la plak cite kali ni..

peace.
wassalam

61 comments:

  1. Salam.. Wlupn entry ni pnjg tp sy sronok je bc sbb sy pn tgh fikir cmne nk cari keje huhu.. Banyak pngalaman akak utk cri keje tu kn.. anyway thniah skrg dh ada keje :) akak dh share ke tips interview tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dina for comment..hihihi akak dh share tp ada nk edit.lupa lak nk pos balik..akak dah pos balik..tq 4 reading..jom follow page akak..hihi

      http://beautifulasywaq.blogspot.com/2014/05/tip-tip-untuk-pergi-temuduga.html

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Ali Mh.sorry lambat sgt2 reply....akak dulu gaji hari jer dik..hihihi kalau dah anggup bagi 1000 tu dah kira syukur dah..hihihi

      akak dulu xsilapnya rm20-25 sehari rasanya..lupa dh jgk..hihihi

      Delete
  3. akak nasib akak dulu sama dgn saya skrg. sy fresh graduate amik dip in civil eng. merata tempat sy apply keja satu intervw pun tak dapat. akak ade tips macam mana nak cari kerja dekat company construction?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mira..sori lmbat sangaaaaaaatttt akak reply...sekarang mira dah dapat keje ke belum?mira ada tgk keje 0 kt the star x?tiap hari sabtu banyak sangat iklan kerja..

      dan pengalaman akak dulu,pantang akak nampak ada construction kt tepi2 jalan,akan akn berhenti dan tanya..MALU???letak tepi.. good luck dear.. boleh jer email pada akak kalau masih menganggur sekarang..

      Delete
  4. Tq for inspired entri.. Skg ni da bpe bulan meganggur... Tp bila bca kisah awak make me have more motivated

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome dear..we should be really strong to struggle nowadays.tq singgah ;)

      Delete
  5. Ya Allah sis..terharu sy membacanya..awak sgt tabah...sy sbnrnya baru shja di offer kerja tp atas bbrapa masalah yg x dpt dielakkan sy jd keliru..xtau nak accept ke tak..but now u dah sedarkan sy..bukan senang nak senang..u inspired me...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dear singgah..tapi itulah kenangan yang akan buat kita tersenyum dan sedar bila dah dapat kerja..;)

      Delete
  6. banyak btol dugaan kena tempuh,tp bila suatu hari dikenang balik,rasa mcm tu la pengalaman hidup paling adventure

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu dear..tanpa dugaan,kita tak tahu setakat mana kita mampu hadapi hidup..kan???

      Delete
  7. ya Allah, terharu bace pengalaman akak, owg da beberapa bulan menganggur n belom mendapat pekerjaan yg sesuai dgn qualification sbg graduate dip civil eng. da la x de experienced, dpt keje pon sbg kerani tu pon secara contract. skrg ni da beberapa bulan menggangur kat kg halaman d sabah ni. da apply keje kat area kl/selangor, mmg ade yg panggil utk interview tp sye kene fikir kos tiket, kos penginapan. xkan nak pegi sehari semata2 nak g interview pas tu pulang balik sabah tnggu sebulan result then xde kabar berita dr interview tu kan. pas tu nak try keje sane klu dpt pon kene sediakan penginapan n transport. saudara mara pon x de kat sne.. tp sgt2 craving for job, kat sini mmg ssh sgt2 nak dpt job, ade tips x at least prt accomodation tu... sediiiihhhhh :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn sedih2 dik..biasa dugaan student yang baru habis belajar..adik duk kat sabah kat mana? apply jer kerja cashier ke promoter ke dulu dik..gaji yang dapat tu simpan separuh untuk wat bekal cari kerja yang betul2..bila ada duit,baru boleh plan cari kerja di semenanjung..jangan sedih ok..Allah ada sekali dengan awak..dia dengar apa yang terpendam.. kalau tak silap ada 1 project hospital kat KK tapi kurang pasti hospital apa..mungkin adik boleh g drop resume..nampak jer ada construction site,berhenti n drop resume yer..and the most important,upgrade your autocad skill..insyaallah dmand tinggi. good luck dear. akak doakan adik cepat dapat kerja .insyaallah.amin.

      Delete
  8. kak peluang kerja dlm civil bnyak tak? saya dah nk tamat pengajian dip civil engineering. risau jgk.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak dik..jangan risau..janji rajin cari jer ;) good luck dik..akak doakan awak cpt dapat kerja yer. tq singgah

      Delete
  9. Assalammualaikum, akak, sya pun graduate dr unimas dr fkulti eco n bisness, thanks 4 the sharing experience, sya baru grad n skrg still gagah apply keje sana sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusssalam dik.. wahh..jnr akak la ni ;) takpe.. banyak2 kan drop resume kat tempat2 yang rasa perlukan pekerja..
      Tak perlu pilih pekerja yang sama dengan apa yang kita belajar sebab tak semua sama..
      Gain new knowledge yer

      Good luck!
      Tq singgah

      Delete
  10. Salam kak. Sy ada dpt call dr smart reader jugak, bhgian tadris, child educator. Berapa gai diorang bagi kak? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. akak lupa gaji diorang bagi tapi gaji hari jer masa tu..RM20-25 sehari kot.. :D

      Delete
  11. salam..bila saya baca pengalaman akk lebih kurang dgn sy.sy menganggur selama 8 bulan hampir setahun.sy mmg agak down bila x bekerja ditambah dgn kwn2 yg dah bekerja bagus lagi buat sy rasa down sngt.sy bnyk mencari kerja melalui jobstreet dan post2 dari rakan2 di fb.sy bukanlah x dpt interview malahan bnyk interview yg sy dapat tapi keadaan tidak mengizinkan sy utk bekerja di tmpt berkenaan. sy x da kereta tu yg mnjadi punca pemasalahan sy.tp skrng sy dpt bekerja berdekatan dgn rmh sy dan sy mmg bersyukur sngt.bila akk kata pernah bekerja sebagai QS, sy pon bekerja sebagai QS jgk dan ini mmg bidang sy pon.sbb sy mmg belajar dalam bidang QS di UITM. apa2 pon dalam mencari pekerjaan kita jgn terlalu memilih. dapatkan pengalaman setahun lepas2 ni baru boleh mntk tmpt lain plak.gaji pon boleh demand sikit. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah dik dah dapat kerja.. betul tu..mungkin ada hikmah sebelum tu kenapa awak pergi temuduga tapi tak dapat.. Sbb Allah dah susun elok dah..Allah taknak susahkan awk pikir pasal masalah transport.. so awk dah dapat kerja dekat dengan rumah..Alhamdulillah.. Im happy for you.. moga kisah awak boleh inpired orang ramai ;) tq singgah

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Salam kak.. saye skarang mmg tengah rasa down sangat.. dah byk pegi interview tp blum ade rezki lg. Bila baca kisah akak buatkn saya rasa saya perlu sabar dan cuba lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salamzawani..jgn cepat rasa down..sbb saat awak rasa down tu,saat itulah Allah dah dengar setiap doa awak..jgn putus sebut yg positif jer..

      Zaman akak dulu pun dah susah,zmn skrg ni,lagi lh..

      btw,kipidap..never giveup..

      tq singgah ;)

      Delete
  14. Salam kak.. saye skarang mmg tengah rasa down sangat.. dah byk pegi interview tp blum ade rezki lg. Bila baca kisah akak buatkn saya rasa saya perlu sabar dan cuba lg.

    ReplyDelete
  15. salam...nak tanya pendapat.kalau kita kerja sebulan dua,perlu ke letak pengalaman kerja tu dalam resume.tengah stress pasal benda ni skg..huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik. tak perlu letak pun takpe sebab kalau letak,nanti orang yang baca akan tanya kenapa kerja 2-3 bulan je? ini akan tunjukkan lagi kelemahana kita dan penemuduga akan teragak2 nak ambil kita..

      sekadar pendapat akak. sbb akak ada pengalaman sekali letak,kononnya nak bykkan pengalaman tapi setakat 2-3 bulan,xde pengalaman apa yang kita sempat kaut..hihihi

      good luck dik!

      tq singgah

      Delete
  16. Sy pn sekarg tgh down akak. Dah submit resume. Tp xde pgl. Kawn2 semua dah keje, sy je yg menganggur. Sy org kelantan, dh cri kt kelantan tp tak dapt. Mai brhijrah ke jb, harap2 ada la keje. Msuk kilang pun takpe la, jnji masyukk. Malu dah semua org tnye tak kerje ke.doakan sy dpt keje akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah dik..moga adik cepat dapat kerja dan boleh berbangga dengan kerja adik.Insyaallah.amin.

      Akak ore kelate jugak..keluar ke kajang/bangi cari keje.. awal2 memang tak de yang panggil..cek balik resume..mungkin gaji demand tinggi,mungkin resume tak menarik perhatian..

      rajin2 kan tengok contoh resume kat internet dan update resume sendiri.

      Delete
  17. Terima kasih untuk nasihat ini. Saya telah tamat pengajian ijazah sarjana muda pada Januari 2016 dan masih belum mendapat kerja. Saya juga ada pengalaman kerja selama tiga tahun sebelum saya menyambung pengajian peringkat ijazah berbekalkan diploma yang saya perolehi sebelum ini. Sudah 15 kali temuduga saya hadiri sampai hari ini tapi satu pun belum rezeki saya. Nak kata memilih, tidak sama sekali. Bahkan kerja gaji RM900 pun saya hadiri temuduganya tapi tak berjaya. Mungkin majikan takut nak hire. Saya pun takda jawapan kenapa. Tapi saya teruskan juga usaha sebab saya pun ada cita-cita nak kahwin, nak ada keluarga, nak ada rumah, nak jalan-jalan, nak bantu adik-adik dan nak berjaya. Semoga hari esok lebih cerah buat saya dan rakan-rakan yang senasib. Sekadar menumpang luahan di sini. Assalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah jika entry akak ni berguna untuk zulazfar.. Allah pegang dulu yang bagus untuk bagi pada awak.bersangka baik je dengan Allah yer :) kalau tak kebereatan,mungkin boleh bgtw akak awak degree dalam coarse apa? mungkin akak boleh tolong depositkan resume awak pada kawan2 akak. email kat akak resume awak kalau tak kebereatan. omarida.hab@gmail.com

      Delete
    2. Saya degree in design (animation) dengan diploma in IT (software). masa terluang ni saya belajar autocad dengan sketchup slow2. sebab design kalau takda CAD macam tak laku je degree ni. experience saya pernah kerja related to IT (portal) dan kilang chemical (coordinator). certificate training ada dua. ISO 14001 dengan OHSAS 18001. ingat habis study ni bolehlah dapat kerja level exec kilang tapi takda panggil lagi. ok saya emel akak. nanti akak check emel yer. terima kasih.

      Delete
    3. mungkin akak boleh tengok resume atau boleh cadangkan penambahbaikkan dalam resume tu..selain relate dengan design,awak boleh je apply kerja lain..qaqc or safety mgkin sbb awak ada cert psal tu..

      Delete
  18. aku juge dah banyak pergi interview tapi belom da yang kepanggil... penat lah awakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan rasa penat sekarang dik selagi belum terbalas penat lelah zaman belajar dulu..teruskan mencari,moga ada sinar kejayaan di penghujung jalan berliku ni

      Delete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. thank you akak, nasihat berguna ni. sy grad tahu lepas. sementara tnggu grad, sy kerja buat part time kt butik anakku, semata-mata nak kumpul duit sbb nak konvo. masa dpt duit gaji 1st 500 (3.5/hour) tu sy nangis. habes sy jadi berkira dengan semua org. yela, nak baya bil air api, sewa rumah. masa keje kt anakku tu, boss salu ckp, cari kerja jgn putus asa, boss memahami sgt. dia ckp rugi ade degree habeskan masa kerja mcm tu. tpi xpe, sy amik tu semua sbgai pengalaman. then pergi job fair, okay la ade sangkut kerja sy yg skrg ni. even contract sy kene terima. saya hampir-hampir putus asa nak cari kerja. tapi sebab fikirkan family, komitmen, tanggungjawab semua, sy accept je kerja kerani ni even contract. ni lagi sebulan contract dh nak habes.. hari2 fikir, smpai down. kadang fikir xtahu mna silap, dekat resume ke mcm mana. sampai satu tahap, rasa nak koyak degree yg sy terima ni. tpi sy kene ingt, usaha 4 tahun belajar, bersengkakng mata xkn nk sia2 mcm tu..tpi kak, lepas bca entry akk ni, satu je sy belom buat, beli paper the star yg setiap sabtu tu.. insyaallah. start esok sy nk try. thank akk. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terharu akak baca kisah awak.. moga dipermudahkan urusan. jangan lupa juga amalan rohani.. solat hajat mintak kat Allah yang terbaik..insyaallah ada rezeki awak. awak degree bidang apa?kalau tgk kt jobstreet,banyak kerja kosong sekarang ni.

      Delete
    2. sy grad bachelor aircraft engineering technology - mechanical engineering.. tapi tulah.. kdg2, bila stress, tgok balik degree tu, kdg rsa nak oyak. tapi pk, susah penat lelah blaja, pakai duit mara lagi, penat mak ayah hntr blajar doa siang malam, jadi rasional balik.. saba..sabar.. sabar... jobstreet sy apply, sampai dh limit, smpai dpt email, suruh slow down. haih.. entah la akak.. usaha lagi la nampaknya sampai dapat

      Delete
    3. apply kat the star tiap hari sabtu,kerja banyak..boleh masuk jobmalaysia..drop resume kat kilang2. good luck dik..moga awk lg tabah dan dapat kerja yg terbaik

      Delete
  21. Assalammualaikum boleh saya tahu civil engineering mmg susah nk dpt kerja ke ?? Peluang pekerjaa luas ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dik. banyaaaaakk sangat kerja dalam civil eng. ni..jgn risau..cuma rajin ke tak kita cari jer..be prepared jer :D tq singgah

      Delete
  22. assalamualaikum. boleh sye tahu gaji smart reader berbaloi tak?? sbb sye nak apply jdi cikgu tapi sye takut gajinye serendah yang sye dengar.

    ReplyDelete
  23. waalaikumussalam dik..akak kurang pasti dik..zaman akak dulu,gaji hari jer..sekarang,mungkin adik boleh pergi dan tanya sendiri smart reader berkenaan. sbb skrg pun,ada minimum gaji dh rasanya

    ReplyDelete
  24. Terima kasih atas perkongsian ni. After baca entry ni, jadi bersemangat semula mencari kerja. susahnya Ya Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq singgah ainul.. Alhamdulillah kalau boleh bagi manfaat pada adik..good luck! moga dapat panggilan interview ;)

      Delete
  25. Fuh.. hebat semangat awk.. saya yang laki ni pon x sekental ni.. ni pon macam dah lemau dah nk cari kerja.. asyik pergi interview.. tp kerja x sgkut.m duit simpanan dah habis.. kdg2 nangis..nasib ad kawan2 yg agk faham. duduk menumpang ni hati cepat tacing.. raya dah dekat.. kerja xder.. raya ni kna myorok dalm gua la nmpknya.. mls nk bersoal jawab ngan sedara mara klu pandai akademik pon x membantu sngt.. dunia sebenar begitu wild.. kdg2 nangis woo... pernah marah interviewer sebab dia bagi alasan bodoh pgl saya tp mmg x nk hire.. itulah perkara yang plg lucu pernah buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi tak kuat mana pun,tapi kalau dah terdesak,apa pun boleh buat..awak pun sama..bila terdesak pikirkan makayah atau sape2,mesti kita jadi kuat.. Moga bermanfaat dan tq sudi singgah ;)

      Delete
  26. Salam kak..sy suka baca blog ni dan post akak diatas sbb bg motivasi pd saya supaya x putus asa. Keluarga da selalu bising bila saya nak kerja..resume beratus saya hantar masih takde harapan. Ada 2x exam positions sy mtk pernah sy pergi tp mcm xberjaya. Sy sapu je jawatan spm ke..degree ke..gaji rendah pun saya mohon tp ni dah 8 bulan grad minggu dpn konvo..masih takde harapan. Resume sy dah update dan tkr design sikit tp xtau la kalau masih xkena dimata majikan. Stress fikir..apply area rumah sampai kampung xde jawapan. Sy pun xde kereta nk kerja jauh..lagi lah problem tp sy send je resume merata.

    Tp kn..sy nak tanya..klo kita mtk jwtn spm, kena buang ke diploma dan degree dr resume? andai kata kita buang..majikan x tanya ke, apa awak buat lps spm..dan sy rasa dorg leh agak sy smbung blja dan mgkn 2-3x fikir nak hire ke x. Kena sorok ke? utk dpt potensi ke temuduga? sy masih fresh..xtau sgt benda2 ni.

    Ada tips utk resume? sy da tkr design..update.. tp msih mcm xkena. Terima kasih :D

    Doakan saya dapat kerja yang baik dtempat yg baik ye kak.

    ReplyDelete
  27. Kalau nak minta kerja quilification buat sampai SPM je dik..Kalau buat sampai diploma,degree,memang boss tak hire lah..hihihi

    Nanti akak update blog bagi contoh resume yer..

    jangan lupa follow akak yer ;-)

    Moga adik cepat dapat kerja,dan tolong mak ayah.
    Betulkan niat nak kerja sebab nak bantu diorang juga

    Tq singgah

    ReplyDelete
  28. Alaa alaa sedihnya baca. Saya pun masih mengangggur lagi akak. Grad akhir bulan 10 haritu hm tak tahu lah mcm mana dah nak cari kerja. Dekat jobstreet, apply via emel, drop resume semua dah buat. Dapat iv sekali je dulu tp hm tak ada rezeki kat situ. Kadang kadang rasa give up pun ada sbb tgk kawan kawan lain ada yg dah dpt kerja. Hm ramai org tny kerja apa sekarang, beratnya hati nak jawab (sampai rasa nak menyorok takmau jumpa org) Orang tak faham apa yg kita rasa huhu *lapayaqmata* Future is so scary. Doakan saya akak !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi langit biru..untuk sementara,kerja jer cashier ke kilang ke apa ker..asal ada duit masuk..sambil2 tu,cari juga kerja lain.. macam akak dulu,sebelum dapat kerja yang ikut degree,akak cari kerja yang tak perlukan sewa rumah,dan makan free..hihihih

      Delete
    2. Hehe okay akak. Thankyou tau. Semoga Allah permudah urusan akak dunya akhirat amiin.

      Delete
  29. ternangis pulak baca part pegi konvo sndiri tu :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih kan???gi konvo,bergambar dengan kawan 2-3 orang,terus balik bilik..sedih kan..hihihi

      Delete
  30. Assalamualaikum, akak guna spm tahun bila ye?? Sbb sy spm thun 2010, so kalau nak apply krja taraf spm skrg takut jd tnda tnya pula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam dik. akak SPM 2003..hihihi Mesti dia akan tanya dari 2010 hingga sekarang,buat apa?

      balun jer buat kerja cashier,kerja pembantu kedai ke apa ke..hihihi

      Delete
  31. Alhamdulillah, terima kasih kak..tips yang bermanfaat...sye dua tahun dh menganggur kak..ad dip civil engineering jgk...tpi kalo tempat akak ada kosong ok jugak..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. try lah email kat akak..ni email akak omarida.hab@gmail.com

      Delete
  32. PEMBANTU KIOSK di BANGI GATEWAY

    1.Perempuan
    2.Ada transport
    3.Boleh membaca.mengira.menulis dengan baik
    4.Fasih bertutur Bahasa Melayu(Bahasa English lebih diutamakan)
    5.Rajin.jujur.amanah.kemas.sopan
    6.Masa kerja 10pagi ke 10mlm( rehat 2jam mengikut kesesuaian)
    7.Mahir menggunakan komputer

    Tugas keja
    1.Iron
    2.Kemas stok/kiosk sapu mop lantai
    3.Promote barang
    4.Layan customer
    5.Edar flyers
    6.Urus barang poslaju
    7.Kira stok
    8.Urus kerja online di komputer

    Gaji RM1000-RM1200

    Berminat hubungi 0139201910

    ReplyDelete