Ads

Digital clock

jom kita kawan

Wednesday, July 31, 2013

Persediaan untuk terima orang baru

Terima Kasih Allah... 

 Assalamualaikum sahabat...

sesaja jer duk fb walking,tetiber terjmpa ni..walaupun lama lg nk tiba saat tu,tp ini boleh la wt sbgai persediaan awal kan..xdelah kalut2 nti..

 PERSEDIAN UNTUK IBU DAN BAYI 
Persediaan untuk bayi

Baju siang baby – 5 pasang. (terpulang la kepada anda)
Baju malam baby – 5 Pasang.
Stokin tangan n kaki.
Napkin kain – utk bedung dia.
Pampers – newborn 1 paket dan saiz S 2 paket (Stok untuk sebulan. persediaan awal sebab baby baru kerap buang air besar).
Wet tissue @ tisu basah – dalam 4 paket (100 helai) (Stok untuk sebulan. persediaan awal sebab baby baru kerap buang air besar).
Topi baby.
Selimut baby dan bantal baby.
Minyak untuk sapu kat perut
Kain lampin.
Barut- Untuk mengelakkan dari kembung perut.
Tuala.
Sabun baby.
Syampu baby.
Sikat rambut.
Losyen.
Putik kapas – untuk cuci pusat.
Cotton buds.
Bedak baby (bukan talcum).
Besen mandi baby.
Bakul alatan mandian.
Pelapik getah.
Pemotong kuku.
Raga/ bakul – untuk letak pakaian baby.
Beg bayi.
Tilam.
Katil. *
Termometer. *
Nursing Pillow – bagus untuk membantu ibu2 menyusu baby terutama yang baru bergelar ibu (tak biasa laa katakan)..*
Car seat & stroller. *
Botol susu, berus botol susu (xpun beli set new starter. lagi jimat lagi senang dan tak perlu pening2 nak pilih barang apa yang tak cukup lagi). *

* item ini bagi yang ada bajet lebih. Sedia kan kemudian pun boleh.


Persediaan untuk ibu

Set jamu bersalin
Stokin
Bra untuk menyusu
Baju untuk menyusu
Maternity pad – bagi saya, midnight pad pun sudah cukup
Pantyliners
Disposal panties
Bekung
Pati ikan haruan – bagi sesiapa yang tak makan ikan haruan
Susu menyusu – minum semasa berpantang
Biskut – senang nanti masa berpantang. tak sibuk2 lagi nak pergi beli


Yang ini pula senarai keperluan untuk ke hospital


Beg baby

Baju 4 helai – 2 helai sudah cukup, tapi standby kalau2 lambat discaj wad.
Kain lampin – 3 helai.
Stokin tangan n kaki. – 3 pasang.
Napkin kain – utk bedung dia – 2 helai.
Pampers – 10 keping.
Barut.
Topi – 2.
Bantal.
Tuala – 1 helai.
Minyak yuyi.


Beg ibu

Buku merah
IC
Baju Tshirt – 1 helai.
Kain baju kurung @ skirt labuh – 1 helai ( senang, tak payah nak ikat2 kain batik..hehe).
Pad – 6 keping.
Disposal panties – 4 (senang, buang je terus).
Minyak panas – sapu kat perut.
Stokin.
Tuala.
Berus gigi, ubat gigi, sabun.
Tafsir al quran
Termos
Gelas
Sudu
Sedikit biskut
Milo 3 in 1
Charger hp

Semoga info di atas sedikit sebanyak dapat membantu para ibu2 sekalian. Semoga ibu2 menempuh alam persalinan dengan selamat. 

No comments:

Post a Comment