Ads

Digital clock

jom kita kawan

Tuesday, February 5, 2013

Border shoutbox yang superb

Terima Kasih Allah... 

 Assalamualaikum sahabat...

to my blogger's frends,anarella,here we go..!!! enjoy yer..

Preview:

Tuto kali ni akan menunjukkan cara macam mana nak cantikkan shoutbox korang. Untuk nampak lebih menarik dan comel, pada kotak chat korang boleh tambah frame, macam preview kat atas. Jom follow step by step. Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard >> Design >> Page Element >> Add A Gadget >> Html / Javascript

3) Copy dan paste kod di bawah pada ruang Html / Javascript tadi.
<center><div id="edited" style="width:200px; height:370px; background:url(URL IMAGE FRAME) no-repeat left top; padding-top:93px; padding-left:0px; position:relative" align="center">KOD SHOUTBOX</div></center>

Nota:
URL IMAGE FRAME - masukkan url image frame yang korang suka. Korang boleh create sendiri atau just pilih frame yang dah disediakan di bawah.
KOD SHOUTBOX - masukkan kod shoutbox korang. 


Contoh:

<center><div id="edited" style="width:200px; height:370px; background:url(http://img535.imageshack.us/img535/2325/frame6p.png) no-repeat left top; padding-top:93px; padding-left:0px; position:relative" align="center">SHOUT BUSUK : Start !--><iframe src="http://shout.busuk.org/?xxxx" width="180" height="255" frameborder="0" scrolling="auto"><a href="http://shout.busuk.org/?xxxx=viewfull">View shoutbox</a></iframe>

<!-- SHOUT BUSUK : End !--></div></center>

Freebies time.. frame untuk shoutbox. Just copy url yang disediakan:
P/s : kalau korang nak guna image frame ni, ukuran shoutbox korang mestilah 180x255 ( width: 180px, height:255)

http://img827.imageshack.us/img827/5499/framefibox1.png


http://img825.imageshack.us/img825/6149/framefibox2.png


http://img696.imageshack.us/img696/1825/framefibox3.png


http://img838.imageshack.us/img838/9023/framefibox4.png


http://img856.imageshack.us/img856/9573/framefibox5.png

4) Lastly, klik save dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :) 


credit to jombinabelog yg sgt2 membantu..

wassalam

2 comments: