Ads

Digital clock

jom kita kawan

Monday, May 27, 2013

Cinta YM

Terima Kasih Allah... 

 Assalamualaikum sahabat...


“abbey e..offline ho gaya kya, ya Mr.India bana baitha hai? Lal chasma lagaoon kya?”
Aku tersenyum sendiri setelah mendapat audible dari insan_misteri.lalu ku balas.
“Arre...yahin to dhokha kha gaya India..”
insan_misteri : ooo….ada rupanya yer!!
tikusira: ada..saje je tak tegur.takut awak sibuk..
insan_misteri: nape lak takut?
tikusira: takut lah ganggu awk..hehehe
kami mula berbicara.habis 1 topik,ada lagi topik lain…bila ym berbicara,masa seolah2 cepat berlalu.tanpa ku sedar,begitu cepat jam sudahpun pukul 12 malam.menandakan alam maya aku juga hanya setakat ini. Dalam perjanjian sebelum ini,dia telah menetapkan kami hanya boleh ‘date’ sampai jam 0000. Kalau di siang hari tiada tugasan untukku,kami akan date dari jam 1430 hingga 1630.selepas solat asar bersama walau dia berada nun jauh seberang laut,ym akan kembali berbicara sehingga 1830.  YM akan membisu lagi sementara matahari melabuhkan tirai malamnya dan akan kembali berbicara jam 2100 hingga jam 0000. Tetapi  hatiku tetap berbunga riang..gembira dpt dating(walaupun hanya dgn sebuah computer). Gembira dapat berbicara walaupun di alam maya.
Ku pejamkan mata yang masih segar. Masih terngiang kata-kata teman sekuliahku dulu…
 “kau tak nak ke rasa berkawan dengan lelaki..” “ kau tak bosan ke bila cuti, memerap je..?” “kau…itu” “kau …ini” sudah naik bernanah telingaku mendengarnya. Selebihnya akan aku biarkan semua persoalan itu melepasi salur pendengaranku tanpa sekatan. Langsung tidak ku simpan dalam hati.
Kerana ku tahu, aku hanya perlu berserah padaNya yang telah menentukan jalan hidupku. Telah mencorak lukisan perjalananku didunia. Bagiku biarlah mereka hidup dengan cara mereka dan aku dengan duniaku. Dunia impianku. Dunia angan-anganku yang sedang menjelma bila terhidu bau bantal azimatku..
Dan kini aku mula terjebak ke alam yang sukar untuk ditafsirkan.cinta alam maya..

“Assalamualaikum,Ann!aku rasa kali ni aku lama sikit lepak rumah kau.ni ada aku bawak makanan sikit,”cakap Rin dengan muka selambanya.
‘ala…duduk lah lama pun takpe..lagipun bukan ada orang pun rumah aku ni..kami 3 orang ni je lah..”,sambil tangan ku menekan remote tv.pelahankan sikit volumenya.ditambah dengan suara kitorang,macam disko bisingnya.Aku menjeling pada jam dinding. Pukul 8 malam. Teringat pada jadual yg telah ku atur sejak akhir2 ini. Tapi kadang2 terpaksa juga aku ubah. Aku mula tersenyum sendiri mengingatkannya. Kejap lagi dalam pukul 8.30,boleh lah aku online. Aku mula terfikir apalagi topic yang akan kami bualkan dalam YM nanti. Pasti akan ada topic baru…ish…xsabarnya rasa…kenapalah masa begitu lambat berlalu?
“woit,berangan je keje ko ekk?aku guna pc ko jap k,” bagitau rin sambil menepuk bahu ku.
Aku cuma boleh menggangguk.
Masa terus berjalan..ku jeling jam di kamarku..pukul 9.25..terpaksa aku ubah jadualku malam ni..xpa..aku kena sabar..sengaja aku menyedapkan hati yang begitu tidak sabar untuk ber ’YM’.
Setelah jam menunjukkan pukul 10, rin mula bergerak untuk menonton crita kegemarannya.
“Yes! Peluang aku,”jeritku dalam hati. Dengan hati yang amat girang gembira,aku mula memasukkan id dan password ku..
“ You have received 2 new email”
Ku perhatikan sebaris demi sebaris nama2 kawan yang online..
Pelik…kenapa xde?xkeje ke malam ni?
Mungkin dia sibuk dan xsempat nk online kot..xpa..biar aku tunggu kejap lg…sambil2 tu boleh lah aku tengok apa yang ada dalam pc aku ni..dah lama aku xpedulikan buah hati ku ni..delete apa yang patut..kumpulkan dalam 1 folder..xde pun alert yang aku trima ada kawan aku online..dh lama aku tunggu…ermm…aku cri nama kawan2 ku yg offline..
Aku klik pada 1 nama..
“xon9 ke mlm ni?”xda balasan..
Bz kot..bisik hati ku…
Aku membelek2 buku yg ada atas meja ku..nape xde balas ni..sedihnya…
Alamak…dah 11.55…lama jgk aku berangan...sekali lg ku cuba…
“dh blk keje ke?”
Aku tggu balasannya…masih xde balasan..nape aku harus sedih kalau dia xbls?
Kawanku mula bersiap untuk tdo.lampu bilik dhpun dipadamkan..aku masih setia dengan ym ku..jam dhpun 12.30..apa yang aku tunggu?sekali ni  je try lg…ku hantar sad smiley..
Msh tiada apa2…hatiku mula merajuk..kenapa pula aku harus sensitive?dhlh…masuk tdo lh…
Tapi sifat degilku masih meminta2..sekali lg aku send sad smiley..tp kali ini berbalas..ku lihat jam..pukul 1.05..ala..kenapa dapat time ni?pukul 1.30 mesti dia nk tdo..xpelah…jnji ada..
“nape xbls msg td?pnt ana tnggu”…ku tggu replynya…
“sape suruh tggu?lau penat,xpyh tggu”…..
“ermm..xde yg suruh pun..ok..lain kali xtggu dh”blsku dgn airmata mula mencurah2..
Kenapa aku menangis lak ni?adoi…spoil betullah…
“dah nk tdo lah ni”…jawabnya
Aku terkebil2 melihat yahoo memaparkan  “insan_misteri is offline” di sudut bawah sebelah kanan desktop.
Tiada lg kata yg dapat aku tulis…aku terus menangis..menangis…dan terus menangis..untuk apa aku menangis,aku masih xdapat pastikan..
Mungkin kerana penantian yang tidak wajar..atau mungkin aku hanya…….???
“ Ah, ini semua salahku!”. 
“ Mungkin juga bukan salahku. Benar, ini semua bukan salahku. Aku tak patut dipersalahkan”.
“ Kalau begitu, salah siapa lagi? Insan misteri? dia tidak pernah mengundang kehadiranku, tidak sesekali mengalu-alukan kedatanganku. Benar, ini semua bukan salahnya.Dia tak patut dipersalahkan”.  
“ Kalau begitu, salah siapa lagi?”.
Seketul gumpalan saraf terus mendesak mencari jawapannya..
“Perlukah aku terus menunggu dan berharap?”.
“ Mungkin tiada jodoh atau mungkin belum tiba seru. Kalau ditakdirkan kau untuk aku, biar apapun rintangan jodoh tetap penentu. Ya, itu semua sudah tersurat, tidak perlu aku mencari dan mengharap pada mimpi”. ku membujuk hati. 
“ Aku pasrah dan redha dengan ketentuan-Nya. Biarlah masa yang menentukan”.

saja test boleh lg x nk jiwang2 coret2 cerpen..:)
peace wassalam

No comments:

Post a Comment