Ads

Digital clock

jom kita kawan

Monday, August 7, 2017

SET GOUT BERKESAN



Terima Kasih Allah... 



Assalamualaikum sahabat...








Ape khabar semua? Semoga sentiasa sihat. Lama sangat dah bersawang blog ni..hhihihi


Semalam,begitu teruja belajar pasal imlu OMEGA GUARD yang mana bagus untuk masalah gout,radang dan lain lain.


So,Hari ni saya nak cerita sedikit tentang sejenis penyakit yang selalu dihidapi oleh kebanyakan dari kita iaitu penyakit Gout.



Sakit GOUT ni bukan main-main. Boleh pecah empangan air mata bila kena. Sejak bekerja ni,ramaiii sangat yang ida tengok ada masalah GOUT ni.


Kawan,sedara mara pernah ada gout ni, nak jalan pun susah 


Kadang-kadang sampai kena ambik suntikan. Makan pun berhati-hati takut tersalah makan nanti makan diri pula.


Dan semua pun tahu kan pesakit gout PANTANG makanan laut dalam/seafood. 


Selepas belajar semalam,jelas sangat kenapa pesakit gout tidak boleh makan seafood. Bukan saja saja tau.. tapi ada sebabnya.


.
.
Dalam seafood ada satu kandungan PROTEIN yang dipanggil PURINE. Purine ni akan trigger gout menjadi lebih teruk.
Sebab itulah kebanyakan pesakit gout sedia maklum mereka TAK BOLEH MAKAN SEAFOOD! 
.
.
.
Tapi jangan tak tahu yang PURINE ni juga ada dalam kekacang which is pesakit gout memang kena elakkan dari makan.






Mula-mula kita kenali dulu,



Apakah Penyakit Gout?


Gout ni adalah keadaan dimana berlakunya keradangan yang menyebabkan kesakitan di bahagian tendon, sendi dan berlakunya pembengkakan. Sendi metatarsal-phalangeal di tapak kaki adalah tempat paling biasa terjadi Gout.

Klik video utk penerangan tentang Gout




Gout boleh jadi biasa, boleh jadi sebagai tanda penyakit-penyakit lain seperti batu karang, urate nephropathy dan tophi. Ini disebabkan oleh tahap asid urik dalam darah yang terhablur dan disimpan di sendi tendon dan tisu disekelilingnya


Gambarajah nya seperti di bawah ini:





Apakah punca Gout?



Gout ni boleh disebabkan beberapa faktor. Antaranya sebab faktor genetik (keturunan), pemakanan dan masalah buah pinggang.


Gout juga adalah dikelaskan sebagai sebahagian dari penyakit artritis yang dikelaskan sebagai penyakit metabolik akibat asid urik yang berkumpul di bahagian sendi dan tisu lembut di sekeliling sendi terutamanya di bahagian kaki dan mengakibatkan kesakitan.


Bila asid urik di mendap, lama-kelamaan akan jadi hablur garam. Hablur ni lah yang mencetuskan rasa sakit sendi tu.




Apa makanan yang menyebabkan Gout?


Pengambilan makanan berprotein tinggi seperti makanan laut, kekacang, daging merah dan daging organik tinggi pruine boleh mencetuskan Gout. Pemecahan purine dalam makanan ni lah yang menyebabkan gout sebab purine ditukarkan ke dalam bentuk asid urik semasa metabolisma tisu rosak dan ketika tisu koyak.


Satu kajian yang dijalankan mendapati mereka yang mengambil daging merah dan makanan laut secara kerap mempunyai 50% lebih potensi mendapat penyakit Gout 


Antara makanan-makanan lain yang mendatangkan risiko penyakit Gout adalah seperti rajah dibawah:






Cara mengatasi Gout?


Terdapat beberapa kaedah untuk mengatasi masalah penyakit Gout ini. Antaranya;



Mengamalkan diet rendah purine. Pengambilan sederhana makanan yang mengandungi purine dan berprotein tinggi seperti organ dalaman, bilis, sardin, telur ikan, kekacang, lemak haiwan, asparagus, bunga kobis, cendawan dan yis
Ceri dan strawberi dikatakan mampu mengurangkan asid urik
Minum air dengan kadar yang banyak untuk membantu proses penyingkiran asid urik
Kawal berat badan 
Bersenam



Apakah supplemen yang dicadangkan untuk membantu pesakit Gout?





VIVIX - Melindungi DNA, memperbaiki DNA, memberi impak positif kepada pengawalam genetik, menggalakkan pembentukan mitochindra didalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel


ALFAFA - Menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Pengambilan alfafa memerlukan pesakit mengambil air yg banyak utk tujuan detox


OMEGA GUARD - Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui didalam ikan laut dalam. Kedua-dua asid ini dipercayai mampu mengurangkan keradangan pada sendi pesakit


PERFORMANCE DRINK - Memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak berlaku dehydration.




Bagaimana pula dengan pengambilan Vitamin C?


Pesakit Gout boleh mengambil Vitamin C. Namun secara sederhana dan tidak berlebihan.


Vitamin C adalah uricosuric semulajadi yang bermakdus bahawa ia membantu buah pinggang menyingkirkan asid urik. 


Vitamin C juga adalah asid askorbik. Jika diambil berlebihan boleh menyebabkan air kencing menjadi lebih berasid yang boleh meningkatkan risiko penyakit batu karang


Sebaiknya pengambilan vitamin C untuk pesakit gout adalah didalam dos 500mg hingga 1000mg sahaja sehari. Jika perlukan dos lebih, bincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu




Bagaimana mendapatkan set Gout ini?



Sebotol Vivix berharga RM503sahaja.

Klik butang di bawah untuk membeli Vivix SEKARANG!







Jika anda mempunyai masalah budget, anda boleh mencuba kombinasi Performance Drink, Omega dan Alfafa dengan harga satu set hanya RM297

Klik butang dibawah untuk membeli Set GOUT SEKARANG!









Jika anda ingin membuat pembayaran menggunakan PayPal atau BANK IN, sila hubungi kami ditalian 012- 6818241 



Setiap pembelian akan disertai dengan:
Cara pengambilan yang terbaik utk kesan optimum
Tips percuma
Konsultasi percuma



Selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment