Ads

Digital clock

jom kita kawan

Tuesday, December 20, 2016

Persedian menyambut anak kedua



Terima Kasih Allah... 

Assalamualaikum sahabat...



List barang2 newborn yg betul2 penting dalam bag baby nak bawak pi hospital :-

1) Baju2 baby newborn 3-4 helai. Tp selalu ida bawak je lebih in case lah ape2hal kan. Lebih suka pakaikan baby sleepsuit lengan panjang sama ada jenis butang/zip. Senang nak tukarkan pampers sekali bukak je .

2) Pampers newborn. Dulu masa 1st time bersalin, pampers newborn beli jenis Mamy Poko, tapi bila dah ada pengalaman, baby newborn ni banyak kali berak-kencing, dalam sehari lebih 10x akan bertukar ganti pampers. So ida pilih je pampers Pet Pet. Pet pet newborn for me berbaloi kalau pakai utk newborn. Jimat pun jimat, murah pun murah, kualiti pun elok. Bila dah besar sikit nak pakai yg pricey sikit mcm Mamy Poko takde hal .


3) Sarung tangan baby and stokin baby. Bawak ala kadar je. Tu pun kali ni tak beli, sebab pakai yg ammar punya yg dulu. tak tahu lah baby ummi ni lelaki ke pompuan nih... Kahkah!

4) Wipes. Nak bawak byk pun boleh sbb nnti baby byk kali berak.tapi rasanya 2 paket cukup dah, sbb kalau bersalin normal pun 2 hari je kat hospital, kalau ceaser 3 hari .

5) Bedung baby. Bawak 2-3 helai pun dah cukup memadai .

6) Sapu tangan baby. Bawak dlm 2-3 helai kot2 lah nak lap mulut baby bila lepas menyusu/muntah susu .

7) Towel baby

8) Barut baby

9) Pam susu. jika perlu..ammar dulu tak perlu pun

10) Semua ni ida packing dalam plastik iKea tu sbb nak nampak lebih tersusun and memudahkan bila nak ambil dalam diapers bag nnti .

Ok tu je lah yg penting kot..sebenarnya,semua pun tak beli lagi..hihihi (selain minyak2 baby sbb tak beli lg. Hehe). Kalau dulu masa anak pertama, banyak benda bawak! Hihi.Biasalah excited howkayyy nak timang anak. 

Nnt kita sharekan bag ibu pulak nk bawak hospital. Lepas dah packing2 ni, pi lah letak siap2 standby dalam kereta ok. Kang dah rasa sakit, bag tak ready, kalut pulak. 

Sekian, terima kasih.

No comments:

Post a Comment