Ads

Digital clock

jom kita kawan

Saturday, March 2, 2013

moga diberi kekuatan pada warga Lahad Datu


Terima Kasih Allah... 

 Assalamualaikum sahabat...

Ana bukanlah seorang yang berminat dengan politik..tapi munculnya entry inni kerana bos tiba2 dtg jengah bilik dan bertanya apa yg berlaku kt Lahad Datu sekarang??**tetiber jek bos aku ni**

dan dengan confidentnya ana menceritakan apa yang pernah ana dgr kt tv dan baca kt paper...
****fuhhhhhh  nasib baik ada baca gak******
dan sini ana kongsilah serba sdkit apa yg ana dh baca kt blog2 paper2..xleh nk kredit sbb xbookmark..so mtk halal yer tuan tulisan samada belog@paper

pada mulanya waris sultan sulu menceroboh LD..katanya mahu tuntut hak tanah mereka????
apakah???
ermmm...begini lh kesahnyaaa
pencerobohan ini katanya disebabkan mahu menuntut sabah yang didakwa telah dipajak pada malaysia.

1. ada lebihkuang 100 org warga filipna bersenjata
2. diorang ni mendarat kt salah 1 kampung kt lahad datu..dan mengenalkan diri diorang sebagai waris raja sulu.
3.dan diorang ckp dapat perintah dari sape tah untuk tuntut balik hak mereka..(sori yer..nk ringkaskan entry..esok hapdate lg lau sempat..lau x isnin jer)
4. dan diorang mendakwa nak tuntut sabah yg dipajak pada Malaysia..
ye ker dipajak???
cam pelik jer...so jom kita tgk rentetan betul ke x sabah termasuk dlm malaysia

nak kena semak balik ler sejarah philipine nih..baru paham dgn terang jelas dan nyata lg kan??sebab kalau iutkan,diorg ni xde kena mengena dah gn sabah..

singkap semula sejarah 1654 dimana sultan brunei yang telah berikan sabah.

jadi,kalau nak ikutkan,Brunei yang lebih berhak menuntut sabah sebenarnya kerana sultan brunei yg berkan sabah kepada sultan sulu(yg memerintah sebahagian yg dikenali filipina skrg)

pada thun 1878 sultan sulu memajak sabah selama2nya pada Syarikat Borneo Utara British.
pada thun 1946,syarikat itu menyerahkan sabah kpda britain.

11 thun kmudian, sultan sulu mengisytiharkan pajakan dibatalkan.
tetapi brunei telah redha yg sabah sekarang sudah berada dlm Malaysia selepas bersetuju masuk malaysia 1963 dan telah diiktiraf PBB menjadi sebahagian drpd Malaysia.

tetapi itu hokaylah kann??semalam lak nyer brita,boleh lak dia kaitkan gn politik??kalau xsilap ulasan ketua polis ke sape tah **lupa dahhh** dia leh lak ckp taktik pembangkang???katanya pembangkang bayar kepada pihak tertentu untuk kes ini...ayoiiii...bajet2 lh kan??nyawa igt boleh cari kt kedai hardware ke ??

ntahlah apa nak ckp sal politik malaysia nih..naseb baik xmnt politik dh...kalau zaman pemerintahan tun mahathir dulu,cita2 ana nak jadi cam dia..hekhekhek..dari segi kebijaksanaannye lahhh...
lapar sudah pepagi nih...moga Tuhan tempatkan kematian anggota yang terkorban di tempat2 org yang beriman.kesian tgk anak arwah.." baba kena tanam..kubur..kena bom,"kata anak arwah yg berumur 4 thun.
istri arwah pula sedang mengandung..sabar yer kak..Allah lebih sayang kan suami akak.Allah tahu akak mampu tanggung dugaan ni..sebab tu Allah uji akak.
AL-Fatihah.

sekian saja isu semasa untuk arini..

peaceeeeeee....yang silap semua dtg dari kekhilafan hamba..

wassalam.

No comments:

Post a Comment